vineri, 18 martie 2011

Hidratarea in sport

Indiferent ca parcticati fotbal, tenis, jogging sau fitness, hidratarea organismului este foarte importanta. Ce trebuie sa bem in timp ce facem sport?
Sunt importante trei lucruri: cantitatea lichidului consumat, compozitia acestuia si gustul.
Principalul scop cand ne hidratam este sa inlocuim apa pierduta prin transpiratie. Dar acesta ne ajuta totodata si la scaderea temperaturii corpului si scaderea ritmului batailor inimii (un efect al deshidratarii). Tineti minte cand va e sete sunteti deja deshidratati! Deci ce trebuie sa bem in timpul ce facem efort fizic?
Apa! Apa este cel mai bun lucru de consumat pentru a inlocui fluidele pierdute in urma efortului si a caldurii? Pai apa e buna dar nu cea mai buna. Problema ca e ca apa satiface cel mai bine setea. Daca nu ne va fi sete probabil ne vom opri din baut dar organismul are nevoie in continuare de lichide pentru a compensa pierderile.
Deci care e alternativa? Bautura consumata trebuie sa contina saruri, ceea ce va mentine pentru mai mult timp senzatia de sete, marind astfel consumul.
In timpul efortului fizic sustinut, muschii consuma carbohidrati, deci organismul are nevoie si de asa ceva pentru a compensa pierderile. In timpul antrenamentului sau meciului se recomanda consumul de carbohidrati cu o rata de 30-60 grame pe ora. Bauturile de sport din comert contin 6-7 % carbohidrati (glucoza). Acest nivel nu ar trebui sa fie depasit asa ca probabil o combinatie intre apa si “sport drinks” ar fi buna.
Dar un factor important este gustul! Nu poti bea ceva care nu-ti place. Poate este greu sa bei numai apa. Asa ca orice bautura care te face sa bei cu placere (si astfel sa inlocuiesti pierderile de fluide din organism) este recomandata.
Concluzia:
· trebuie sa beti lichide regulat inainte, in timpul si dupa meciul de tenis
· alegeti bauturi care sa contina aproximativ 70-1266 mg sodiu (sare) si 14-17g carbohidrati
· alegeti o bautura gustoasa!



                                                                                   Guest Writer: Alex Marcu
                                                                                   18.03.2011
Pe Alex Marcu il mai gasiti la:

4 comentarii:

  1. cum nu reusesc sa va contactez altfel, v-as ruga sa imi dati un mail pe cristi.china pe gmail sa povestim ceva
    merci :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant, multumesc mult! Acest site e foarte interesant - pariuri sportive online. Acesta este un serviciu foarte bun, nu trebuie de recastigat bonusurile de o mie de ori. Va recomandam!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un material foarte prost. Asa si n-am inteles ce trebuie sa beau. Scrie mai des si da-mi ceva istorie ca altfel te scot din blogroll

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Sandule,
      Articolul asta si cu "Au inceput inscrierile" sunt singurele posturi care nu sunt scrise de mine. Sunt scrise de alti si le-am postat la dorinta lor, deh reclama! De postat istorie si alte articole srise de mine, va fi in zilele urmatoare.:) deja lucrez la un nou articol.:) Asa ca ai putina rabdare! :P

      Ștergere