Pagini

sâmbătă, 6 octombrie 2012

Steaua o istorie ros-albastra

       Salutare prieteni! Am revenit in fata tastaturii incercand sa scriu, asa cum am promis in ultimul post, despre Steaua Bucuresti, cea mai galonata echipa de fotbal din Romania si una dintre cel mai iubite de pe la noi din tara. Bun, acum haideti sa-i spunem povestea, si ca orice poveste care se respecta incepem cu: "a fost odata ca niciodata si daca n-ar fi fost nu s-ar povestii"......
Emblema din 2003-azi
       Totul incepe in prima jumatea a anilor '40, mai exact in vara anului 1946, cand un grup de generali ai Armatei Regale, printre care gen. maior Dumitru Petrescu, gen. maior Oreste Alexandrescu, comandorul Traian Savulescu sau Col. Ion Isacescu, au inceput sa poarte discutii despre infiintarea unui club militar sau a unei echipe care sa reprezinte Armata pe plan sportiv si sa reprezinte un continuator al traditiilor sportive existente in cadrul Armatei de din inainta Marelui Razboi. Clubul a fost intemeiat in baza Decretului Regal nr. 135 din 07.03.1946. In toamna aceluias an a fost creat resortul militar in cadrul O.S.P. (Organizatia Sportului Popular), unde a fost desemnat ca presedinte al resortului comandorul Traian Savulescu, iar ca membri: gen. maior Oreste Alexandrescu, capitan Dan Popescu si capitanul Stefan Septville. Primele sectii ale viitorului club au fost cea de calarie, infiintata la sfarsitul anului 1946 si inceputul anului 1947 la Sibiu, fiind urmasa Echipei Hipice a Armatei, ce cuprindea cei mai buni cavaleristi de la unitatile militare din tara (Echipa Hipica Armatei a luat fiinta în anul 1928, în timpul gen. Moruzi), si sectia de scrima (in primavara lui 1947) descendenta a gruparii sportive cuprinse in Cercul Militar Bucuresti (organizatie a ofiterilor romani infiintata in 15 decembrie 1876), grupare ce era afiliata la federatia de specialitate la finele anului 1925.
Gen-Maior Oreste Alexandrescu
O alta etapa a constituirii clubului a fost momentul infiintarii Asociatiei Sportive Centrale a Armatei (ASA) in perioada iunie- noiembrie 1947, culminand cu infiintarea sectiei de fotbal pe data de 7 iunie 1947 ( dupa alte surse 4 iunie), data ce este considerata oficial ca fiind si ziua de nasterea clubului militar. Decretul de infiintare al clubului a fost semnat de catre gen. Mihail Lascar, ministru de rasboiu in acea perioada, iar primul presedinte al clubului a fost ales gen. maior Oreste Alexandrescu, general activ in Armata Regala si fost presedinte al Federatiei Romane de Fotbal Asociatie (F.R.F.) in 1945. Printre alte sectii din acea perioada de inceput se mai aflau sectiile de: tenis de camp (1947), box (1947), tir (1947), volei, atletism (a afiliat la FR de Atletism în1948), motociclism (1948), handbal (1948), baschet (1948), rugby, natatie (1949), polo de apa (1949), lupte, canotaj, kaiac-canoe, gimnastica (1950), haltere si cea de hochei pe gheata, infiintata in cadrul ASA Cluj iar din 1951 este incadrata in clublul militar din Bucuresti. Astfel, clubul deja constituit a urmat inscrierea in competitii, prima fiind sectia de fotbal, care la data de 10 august 1947 aparea ca inscrisa in Seria I a Diviziei B, in locul Spartei din Bucuresti (Sportul Studentesc), care din cauza lipsei de fonduri se retrage din competitie, urmand ca pe 24 august sa sustina primul meci oficial in compania echipei FC Craiova. Toate acestea se intamplau in situatia in care echipa de fotbal nu dispunea de mai nimic, nu echipament, nu ghete, nu mingi. Si totusi lucrurile usor usor vor incepe sa se miste iar echipa va fi dotata cu treninguri kaki confectionate din doc, tricouri albastre si 40 de ghete. Pe data de 15 august, ASA (cu doua echipe A si B)  se deplaseaza la Sinaia pentru a juca un meci de pregatire cu echipa localitatii "Emil Costinescu" (Metalul Emil Costinescu), si ea infiintata in 1942 (in perioada 1950-56 s-a numit Metalul, în 1956-57 Energia iar din 1958 Carpaţi). Trebuie sa mentionez ca Ion Panturu, portarul (prin '50) acestei echipe (n.r. Emil Constantinescu), si cu Nicolae Neagoe sunt singurii romani care castiga prima si singura medalie olimpica la sporturile de iarna (1968 de la Grenoble), la proba de bob. Membri echipelor A si B conform reviste "Glasul Armatei" si a lt. Nicolae Tautu, primul cronicar sportiv al Armatei, au fost: frt Penzes, cap.Taborschi, sold. Cernea, sold, Jivan, lt. Catana, frt. Mare, cap. Cozac, frt. Bovan, lt. Gheorghe Popescu, sold. Vida, frt Marinescu (membrii Echipei A) si sold. Lazareanu, sold. Astileanu, cap. Coanda, frt. Stoica, cap. Kuhn, frt. Racosi, frt. Combi, lt. Mihaiescu, slt. Mihai Ionescu, plut. Oprea, sold. Bucur (membri Echipei B).
Cibi Braun
Primul antrenor din istorie a fost ales Coloman "Cibi" Braun-Bogdan, fost jucator la AMEFA Arad si Juventus Bucuresti (actuala Petrolul Ploiesti), cel care cu un an inainte a fost antrenorul celor de la Rapid Bucuresti, si primul antrenor care a antrenat cele trei mari echipe bucurestene, absolvent al Academiei de antrenori din Folkstone Anglia ( pe la inceputul anilor '30)  si a Scolii de Fotbal ONEF (in 1940). La data de 21 august 1947, din cauza anti-comunismului declarat al magnatului Ionel Mociornita (considerat un reactionar), echipa vice-campioana Carmen Bucuresti, patonata de catre dansul, este desfiintata din motive politice de catre F.R.F.A.. <Facandu-ne datoria si eliminand din aceasta ramasita reactionara care prin gura conducatorilor Mociornita si Vizante nu se sfiiesc sa afirme ca pentru ei nu conteaza campionatul national, decat lupta pe care o duc impotriva Ciocanului si impotriva echipelor ceferiste, declarand "cu una ne rafuim rasial iar cu celelalte ne rafuim politic"> Ziarul Sportul Popular (1947). Imediat dupa eliminarea din competitie a Carmenului, se decide ca locul echipei sa fie ocupat de catre echipa de fotbal a clubului militar AS "Armata" Bucuresti (ASA), astfel ca pe 24 august, Steaua ajunge sa joce primul meci oficial din istorie nu in compania celor de la FC Craiova in Divizia B, ci a celor de la Dermata Cluj, echipa fabrici de incaltaminte Clujana.
STEAUA in 1947
      Primul capitan din istoria echipei Steaua a fost Gheorghe Popescu I, pe atunci locotenent in Armata Regala, si totodata  primul golgeter al echipei (sezonul 1947-1948), activand ca  jucator la aceasta grupare pe o perioada de 2 ani.
Primul capitan din istoria Stelei
Cu toate ca a avut o perioada scurta la Steaua ca si fotbalist, el reprezinta una dintre marile personalitati ale clubului militar, castigand de 4 ori campionatul Romaniei si de 3 ori Cupa Romaniei din postura de antrenor. El a antrenat in cariera sa doar echipa nationala a Romaniei si Steaua Bucuresti, avand cate trei mandate pentru fiecare. A fost presedinte F.R.F. in perioada 24.01.1963 - 29.05.1967, vice-presedinte a clubului Steaua, membru in biroul FRF si membru a comisiei U.E.F.A. pentru campionatul Europei de fotbal inter-tari dotat cu cupa "Henry Delauney". Nascut la Bucuresti in 1919 (8 august), Popescu isi incepe cariera de fotbalist la Sportul Studentesc, iar in 1937, la meciul dintre  Romania si Belgia devine cel mai tanar jucator din istoria de pana atunci a echipei nationale, debutand la varsta de 17 ani, 10 luni, 14 zile.
       Revenind la echipa mentionez ca Steaua a purtat mai multe denumiri de-a lungul timpului, printre care: AS "Armata" (ASA) 1947-1948, CSCA (Clubul Sportiv Central al Armatei) 1948-1950, CCA (Casa Centrala a Armatei) 1950-1961 iar dupa 1961 poarta denumirea pe care o are si in ziua de azi.
Avand in vedere ca Steaua reprezenta Armata Romana, culorile initiale ale echipei erau rosu, galben si albastru, culorile nationale a Romaniei, iar echipamentul de joc era format din tricou in dungi rosu-galben cu sortul albastru. In acest echipament "militarii" vor porni la drum in primul sezon, dar nu pentru mult timp ci doar pentru cateva cateva meciuri, deoarece de teama ca nu cumva sa deranjeze pe mai mari vremii din conducerea guvernului, devenit intre timp comunist, care spre deosebire de perioada lui Ceausescu la inceput acestia respingeau orice forma de nationalism sau de patriotism, clubul renunta la culoarea galbena afisand ca si culori oficiale doar rosu si albastru.
"Echipa – cu tricouri ros-galben si chiloti albastri – urmeaza sa joace in campionatul divizionar, in acest sens inaintandu-se un memoriu federatiei de football.", avea sa scrie Sportul Popular (actual GSP) din 7 august 1947.
Prima emblema
     In primul sau an de viata, Steaua, care pe atunci se numea ASA (AS "Armata"), nu dispunea de o emblema ci abia un an mai tarziu (1948) primeste una in forma de disc de culoare albastra si cu o stea de culoare rosie in centru. Dupa un prim sezon (1947-1948) greu, in care a suferit cateva infrangeri usturatoare in fata campioanei IT Arad (UTA) cu 7-0 in deplasare si 1-6 acasa, sau 1-7 in deplasare la CFR Timisoara, Steaua termina campionatul pe locul 14 retrogradabil din 16 echipe, ramanand totusi in prima divizie dupa jucarea unui baraj. In Cupa Romaniei trece in saisprezecimi de  CFR Buzau castigand cu scorul de 3-4 dar se opreste in optimi invinsa de CAM Timisoara cu scorul de 1-3.
      Echipele participante la barajul de mentinere in Divizia A si calsamentul final. Perioada 15 mai-10 iunie 1948
1. Politehnica Timisoara .................................................................................................... 10 p
2. Metalochimic Bucuresti ................................................................................................... 9 p
3. CSM Medias .................................................................................................................... 9 p
4. CS Armata Bucuresti ....................................................................................................... 7 p
5. FC Ploiesti ....................................................................................................................... 7 p
6. Dermata Cluj ................................................................................................................... 5 p
7. Dezrobirea Constanta ....................................................................................................... 5 p
8. Phoenix Baia Mare ........................................................................................................... 4 p
       Deoarece echipa s-a salvat greu de la retrogradare, antrenorul Coloman Braun-Bogdan a fost demis din functie si inlocuit cu fostul mare atacant a lui Venus Bucuresti, Colea Valcov, sub conducerea caruia Steaua, acum CSCA, castiga prima Cupa a Romaniei din istorie dupa ce trece de Hartia Piatra-Neamt in saisprezecimi, cu scorul 1-7, Arsenal Sibiu in optimi ,cu scorul de 0-3, CFR Bucuresti (Rapid) in sferuri, cu scorul de 2-1 (CFR fiind o specialista a cupei in acea perioada) si CFR Sibiu in semifinala, cu scorul de 5-0, urmand ca finala sa o joace pe stadionu ICAS (fosta Arena Venus) in compania CSU Cluj (U Cluj) pe care o invinge cu 2-1, golurile fiind inscrise de Moldoveanu '39, Ferenczi '74  pentru "militari" si Zehan '68 pt clujeni. Aceasta finala este catalogata ca fiind cea mai intarziata din istoria competitiei, ea avand loc cu 5 zile inaintea Craciunului, si prima in care arbitrul a fost din afara Bucurestiului:  Adalbert Kincs din Lugoj. In campionat, unul dominat autoritar de catre IC Oradea (CAO), a reusit sa se claseze la final pe locul 6, la un punct de locul 3. Cea mai mare victorie din aceasta editie a fost in deplasarea de la Metalul pe care o invinge cu 2-7.
Steaua- Univeritatea Cluj in 1947
    In al 3-lea sezon (1950) Steaua se intalneste din nou cu gloria in Cupa Romaniei, pe care o castiga in fata puternicei Flamura Rosie Arad (UT Arad) cu 3-1, dupa ce trece pe rand de: stramosul Farului din Constanta - PCA (0-3), CSU Iasi (fosta Politehnica scor 2-4), fosta Unirea Tricolor mutata la Brasov sub denumirea de Dinamo Orasul Stalin (4-2) si in semifinale de Locomotiva Sibiu, scor 0-2. Acest trofeu este primul si singurul trofeu romanesc al reputatului antrenor aradean Francisc Ronnay, acum antrenor la Steaua. Incepand de acum si pana in 1961, clubul va purta numele de Casa Centrala a Armatei mai pe scurt CCA, iar aceasta perioada in istoria clubului militar se mai numeste si "decada de aur". Trebuie specificat ca in acest sezon Divizia A a trecut la un nou calendar intern similar celui sovietic, conform căruia campionatul trecea la sistemul primăvară-toamnă. Pentru a face trecerea de la un sistem competitional la celalalt, in toamna anului 1949 sa infiintat o competitie intitulata Cupa de Toamna, care a reunit cele 36 de echipe din primele două divizii, impartite in sase grupe de cate sase, unde "militarii" au castigat grupa din care faceau parte. In campionat, fata de sezonul trecut mai urca o treapta, terminand pe locul 5 si tot la un punct de locul 3.
Emblema CCA
 In sezonul de campionat din 1951, Steaua porneste ca din tun castigand toate meciurile pana in etapa a opta unde o intalneste pe IC Oradea (CAO) in fata careia se multumesc doar cu o remiza, iar pana la finalul turului nu cunoaste infrangerea, in dreptul egalurilor consemnandu-se inca doua remize. In retur Dinamo Bucuresti recupereaza puncte in clasament, luand o optiune serioasa la castigarea campionatului pana la final cand o egaleaza pe Steaua la puncte, dar gratie golaverajului mai bun "militarii" devin campioni a ai Romaniei. Acest  sezon este primul disputat intre cele doua viitoare mari rivale. Mentionez ca cele mai categorice victorii ale campionatului le-a apartinut stelistilor, cand au invis Locomotiva Timisoara (CFR Timisoara) cu scorul de 7-0 si pe Flacara Bucuresti (Petrolul Ploiesti) cu scorul de 0-6. In cupa porneste din saisprezecimi unde o intalneste pe Locomotiva Galati (Gloria CFR) caruia ii administreaza un 0-9, dupa care se califica in optimi de unde o elimina cu 1-8 pe Flacara Rosie Buhus, o invinge in sferuri pe Metalul Sibiu cu scorul de 2-1 iar pe Stiinta Timisoara (Poli) in semifinala cu 3-1, intalnind-o astfel pe surpriza competitiei divizonar B Flacara Medias, nimeni alta decat Gaz Metan de astazi, in finala pe care o castiga in prelungiri cu scorul de 3-1 (Dragan, Moldoveanu / A. Coman). Deci iata-ne la primul event al aceste echipe si la a treia cupa a Romaniei castigata consecutiv. Anul urmator (1952) castiga din nou campionatul si din nou la mare lupta cu Dinamo Bucuresti, dar de data aceasta diferenta la final este de 2 puncte si nu la egalitate. Surpriza acestui an a fost sora mai mica a Stelei, CA Campulung Moldovenesc, care avand in componenta cativa jucatori de la echipa bucuresteana si pe fostul antrenor Francisc Ronnay, reuseste din postura de debutanta sa se claseze pe locul 3 la final. In cupa trece de o alta sora mai mica, CA Cluj cu scorul de 0-3 (1/16), de Dinamo Bacau 2-6 (1/8), Locomativa Oradea (CFR) in sferturi si de Dinamo Bucuresti in semifinala (3-2), urmand ca finala ce se disputa pe Stadionul Republici sa o joace cu Flacara Ploiesti (Petrolul), castigand-o (n.r. cupa) pentru a 4 a oara consecutiv, performanta intrecuta doar de Rapid cu 6 cupe consecutive.
CCA 1951 echipa campioana
CCA 1952 echipa campioana
In sezonul 1953, castiga pentru a treia oara campionatul, lucru reusit in istoria de pana atunci doar de catre Chinezul Timisoara care a castigat campionatul de 6 ori la rand in anii '20. In cealalta competitie majora din Romania ajunge din nou in finala, dar o pierde in fata celor de la Flamura Rosie Arad (UTA), in minutul 110 prin golul dat de Vaczi. La acest meci trebuie adaugat doua premieri in fotbalul romanesc, si anume: este prima finala jucata pe Stadionul 23 august, construit in acest an, si difuzarea pentru prima data la radio a finalei (doar a doua repriza).
In sezonul 1954, dupa ce face rocada de vreo cateva ori pentru locul 1 cu Flamura Rosie Arad (UTA), Steaua termina campionatul pe locul 2 la un punct de  aradeni, care ajung campioni dupa o pauza de patru ani. In cupa dupa ce elimina Locomotivele din Iasi, Constanta si Bucuresti (CFR, Farul si Rapid), se opreste in semifinale, in fata castigatoarei din acel an Metalul Resita. Dupa cum vedeti echipa era inzestrata cu jucatori foarte buni, dovada fiind trofeele castigate pana in acest moment si faptul ca in acest an 1954 la echipa nationala a Romaniei au fost convocati 12 jucatori de la CCA, in vederea disputarii unui meci la Belgrad in compania nationalei Iugoslaviei, meci in care primul 11 era format exclusiv din jucatorii formatiei militare. Romania a castigat acel meci prin golul inscris de Apolzan in poarta lui Vukas.

Deci, putem spune ca CCA a invins nationala Iugoslaviei, sfertfinalista Cupei Mondiale din Elvetia '54.
In anul urmator va intra intr-o scadere de forma, terminand campionatul pe locul 6, salvand totusi sezonul prin castigarea Cupei Romaniei in fata Progresului Oradea (CAO) dupa ce inscrie 3 goluri in prelungiri si terminand partida cu 6-3 in favoarea lor.
In 1956, castiga campionatul la 4 puncte de rivalii de la Dinamo, calificand-se astfel in proaspat infiintata Cupa a Campionilor Europeni (CCE / ECC), o competitie in care peste ani v-a scrie istorie. In Cupa Romaniei oradenii de la Progresul(CAO) se razbuna pe finala pierduta anul trecut in fata lor si ii elimina in semifinala  dupa un meci cu prelungiri. Mai trebuie mentionat faptul ca in acest sezon de campionat, Ion Alexandrescu, poreclit de colegi "Sfinxul", este primul stelist care castiga titlul de golgeter, "perforand" portile adversarilor de 18 ori. In primavara acestui an englezii de la Lutton Town au sustinut un turneu in URSS, unde au efectuat o serie de meciuri amicale, umilind marile Dinamo Moscova si CSKA cu cate 3-0 fiecare. La intoarcere in Anglia si in trecere prin Romania, au dorit sa repete isprava din URSS jucand cu Dinamo Bucuresti pe care o invinge cu 2-1. Dupa, a urmat randul CCA-ului si englezii au fost macelariti cu  5-1, ceea ce i-a determinat pe britanici sa ceara autoritatilor comuniste aprobarea ca aceasta echipa romaneasca sa sustina un turneu in Anglia. Odata ajunsi in insula, "militarii" incep deja cu surprizele: 1-1 cu Arsenal Londra, 3-3 cu Sheffield Wednesday, lucru ce nu era la indemana oricarei echipe care pasea in Anglia acelei perioade. In programul de dinaintea meciului cu Sheffield Wednesday era trecut si o vizita la uzina Sheffield steel Works, acolo unde un muncitor englez avea sa-i spuna lui Zavoda I, usor arogant : "Am invins in ultimul meci pe argentinienii de la San Lorenzo cu 9-0, dar nu va fie teama voua n-o sa va dam atatea".  Si s-a adeverit in cele din urma ca microbistul nostru avea dreptate, englezii au dat doar 3.:)) Dupa cele doua egaluri, urma Lutton Town gata de lupta si dornica de revansa. Cu toate ca in primele 30 de minute ale meciului, CCA care nu jucase tocmai rau s-a fost condusa cu 3-0, dar asta nu pana a sa se termine prima repriza ca stelistul Constantin inscrie pentru 3-1. In pauza antrenorul I. Savu baga intreaga echipa la un dus rece, ceea ce a dus la trezirea "militarilor", iar in a doua repriza incep sa-si revina prin golul lui Alexandrescu, 3-2 si meciul pare a fi deschis orcarui rezultat. A mai urmat Onisie, care din 20 metri a sutat atat de tare incat a rupt plasa sub bara transversala trimitand mingea in tribuna. "Onisie's rocket" avea sa apara a doua zi in ziar. Scorul e 3-3 iar spre final Constantin mai inscrie odata si tot cu capul pentru 3-4, lasandu-i pe cei de la Lutton cu dezamagirea pierderii revansei mult asteptate. Pe 29 octombrie urma cel din urma meci impotriva celor de la Wolverhampton. Dupa multe schimbari de hoteluri si orase, cu 4 meciuri in 12 zile, jucatorii incep sa se simta obositi din punct de vedere fizic. Englezii nedorind ca romanii sa plece neanvinsi din Angliterra, aduc un arbitru pentru acest meci ce ofera gazdelor un penalty inexistent, valideaza un gol din offside de 4 m, si deja s-a facut 2-0. Jucatorii de la Wolverhamton jucau cu multe duritati, si cu toate acestea Zavoda II reduce din diferenta dar cum era si de asteptat arbitrul invalideaza golul. Meciul s-a terminat cu 5-0 pentru gazde si cu un arbitru huiduit de 45.000 de spectatori, care au apreciat echipa romana strigand "i love you, Rumania".
Anul ce urmeaza aduce cu el si prima participarea in CCE (Cupa Campionilor Europei, Champions League de astazi) din istorie (1957-1958), unde sortii ii trimit in cale pe Borussia Dortmund. Prima mansa se disputa pe stadionul Rote Erde sin Dortmund in fata a 42.000 de spectatori. Dupa o prima repriza in care cele doua echipe termina la egalitate 1-1, a doua incepe excelent pentru "militari", Bone inscriind pentru 1-2 in minutul 50, bucuria fiind spulberata 12 minute mai tarziu cand din 2 in 2 minute Pieters si Niepieklo inscriu 3 goluri in poarta lu Boros. Echipa aliniata de catre antrenorul Ilie Savu in acest prim meci este urmatoarea : T. Boros, C. Dragomirescu, V. Zavoda II (C), V. Dumitrescu, S. Onisie, T. Bone, Gh. Cacoveanu, Gh. Constantin, I. Alexandrescu, F. Zavoda I, N. Tataru. A doua mansa s-a jucat pe "Stadionul 23" august sub privirile a 60.000 de oameni, unde romanii au invins echipa germana cu 3-1, golurile stelistilor fiind inscrise de catre Tataru, Constantin si Alexandrescu. I. Voinescu, V. Zavoda II (C), A. Apolzan, C. Dragomirescu, S. Onisie, E. Ienei, Gh. Cacoveanu, Gh. Constantin, I. Alexandrescu, F. Zavoda I, si N. Tataru erau jucatorii din unsprezecele de start. Egalitate, 5-5 la general si urma jucarea unui baraj pentru a se decide cine se califica in sferturile de finala a Cupei Campionilor Europei. Barajul a fost stabilit sa se joace pe 20 noiembrie pe un stadion neutru, Stadio Comunale din Bologna unde romanii au pierdut calificarea, meciul terminandu-se 3-1 pentru nemti, cu toate ca la pauza scorul era de 1-1.
In campionat lupta sa dat intre Petrolul Ploiesti, CCA Bucuresti si Stiinta Timisoara (Poli), toate cu acelas numar de puncte la final, dar golaverajul a facut ca echipa prahoveana sa devina campioana iar "militarii" vicecampioni. Cupa din anul asta i-a adus in cale pe mai vechea ei cunostinta a ultimilor ani, CS Oradea (CAO) in fata careia pierde cu 3-1 in sferturi. In 1958, din cauza participarii la mondialul din Suedia, federatiile Ungariei, Cehoslovaciei si Iugoslaviei au cerut contramandarea editiei din acel an al Cupei Mitropa, motivand faptul ca echipele participante aveau multi jucatori convocati pentu acest mondial, fapt ce a dus la organizarea doar pentru acest an a Cupei Dunarii (Donau Cup / Donaupokal) ca suplinitor cupei contramandate. In aceasta competitie, singura comparabila cu fosta Cupa Mitropa de dinainte de razboi, au participat si echipe romanesti si anume: vicecampioana CCA Bucuresti (Steaua)  si locul 3 Stiinta Timisoara (Poli). "Militarii" au intalnit in optimi pe puternica echipa maghiara MTK Budapesta, de care nu reuseste sa treaca fiind invinsa cu scorul general de 4-9, iar timisorenii merg mai departe unde opresc in sferuri invinsi de catre iugoslavii de la Radnicki Belgrad. Sezonul 1958-1959, termina campionatul pe locul 3 la 1 punct de locul 2 ocupat de Dinamo si la 2 puncte de campioana Petrolul Ploiesti, iar in cupa este oprita in sferturi de catre echipa ministerului de interne (Dinamo, pt cei ce nu stiu) dupa ce este invinsa cu scorul de 3-1. Urmatorul an competitional este incununata campioana  a Romaniei, terminand campionatul la 7 puncte de locul 2 ocupat de Steagul Rosu Brasov (FC Brasov), in premiera vicecampioana, iar in cupa repeta istoria anului precedent terminand in sferturile competitiei invinsa de data aceasta de catre Progresul Bucuresti (FC National) si tot cu 3-1. In acest sezon cat si in urmatoarele doua, "militarii" vor fi cei care vor da golgeterul campionatului, Gheorghe Constantin inscriind 20, 22 si 24 de goluri in toate cele trei sezoane. La sfarsitul anului 1961, clubul isi schimba pentru ultima oara denumirea in Steaua Bucuresti, motivand faptul ca pe stema echipei se afla o stea rosie, un lucru obisnuit la echipele militare din Estul Europei, si care odata cu schimbarea numelui a fost schimbata intr-o stea de culoare galbena, care in asociere cu culorile clubului faceau trimitere la culorile nationale ale Romaniei si la culorile sale primordiale. 
Emblema anii '60 inceputul anilor '70
Dar noua schimbare de nume nu aduce si mari performante in anii ce urmeaza, dupa ce castiga campionatul in sezonul 1960-1961, Steaua  repeta isprava in acest deceniu abia in 1967-1968, mai prolifici fiind in cupa unde au jucat finala de sase ori din care de de cinci ori castigand trofeul . Cel mai important antrenor al acestei decade a fost Stefan "Pisti" Covaci, cu care stelisti vor castiga un campionat si trei Cupe a Romaniei. "Pisti" fiind cunoscut in Europa si pentru perioada petrecuta la Ajax Amsterdam unde a mai castigat doua campionate ale Olandei, doua Cupe CCE, doua Supercupe a Europei si o Cupa Intercontinentala, plus o cupa a Greciei cu Panathinaikos. Deceniul urmator nu a fost nici el prea bogat in rezultate, stelistii castigand campionatul tot de doua ori, in 1975-1976 si 1977-1978, iar in cupa au jucat cinci finale din care au castigand doar trei. Acum multi vor zice ca daca nu a fost campioana a fost sigur vice-campioana sau pe podium, ceea ce este total neadevarat. Doar de trei ori a fost vice-campioana in aceaste doua decenii ('60-'70) si doar in 1979-'80 a fost la egalitate de puncte cu primul loc. Mai mult de atat, in sezoanele 1961-'62 si 1965-'66 a terminat pe locurile 9 si 12 la 3 si respectiv 2 puncte de retrogradare, iar in sezonul 1971-'72 a terminat pe locul 9 dar de data aceasta la o diferenta de puncte mai mare fata de locurile retrogradante, asta asa ca o paranteza pentru toti cei care tot sugereaza ca Steaua a fost in permanenta favorizata de catre regimul comunist de atunci. In toata aceasta perioada din 1962 si pana in 1980, Steaua a mai dat golgeterul campionatului de doua ori, in 1963-'64 pe Cornel Pavlovici, la egalitate cu C. Fratila de la Dinamo (19 goluri), si pe Ghe. Tataru II in sezonul 1970-'71 inscriind 15 goluri, si el fiind la egalitate cu Florea Dumitrache (Dinamo) si C. Moldoveanu (Politehnica Iasi). Pe plan european Steaua reuseste in 1971-1972 in Cupa Cupelor UEFA sa ajunga pana in sferturi de finala, eliminata fiind de Bayern Munhen dupa doua meciuri terminate la egalitate 1-1 si 0-0, insa decisiv fiind golul bavarezilor inscris in deplasarea de la Bucuresti, totodata ea (n.r. Steaua) este si prima echipa romaneasca care atinge acest stagiu al acestei competiti. Printre echipele eliminate de catre stelisti in acest sezon au fost: FC Barcelona in Turul II si maltezii de la Hibernians in Turul I. In restul participarilor de pana la 1980, au fost doar incercari timide de a trece de Turul I. In 1973, echipa de juniori a clubului Steaua participa la cea mai prestigioasa competitie internationala U-21, Coppa Carnevale (Torneo di Viareggio) unde reuseste sa termine pe locul 3 dupa ce o elimina pe AC Milan in optimi, pe Vicenza in sferturi, si pierde semifinala la penaltiuri in fata celor de la Bologna, urmand ca in finala mica sa o invinga pe Crystal Palace cu 2-0. Doi ani mai tarziu (august 1975) echipa de fotbal a clubul militar se deplaseaza in Spania pentru a participa la un turneu amical dotat cu Trofeul Ciudad de La Linea, unde  se claseaza pe locul 2 dupa ce pierde finala in fata celor de la Espanyol Barcelona cu 2-0, si asta dupa ce ii bate pe cei de la FC Sevilla cu 1-0 in semifinala. Mai adaug si faptul ca prima participare in Europa League, pe atunci Cupa UEFA, o are in sezonul 1977-1978, dar nu reuseste sa treaca de prima echipa iesita in cale, FC Barcelona.
        Primele trei meciuri oficiale considerate acasa din istoria echipei de fotbal au fost jucate pe Arena Venus, dupa care meciurile de campionat le jucau pe Stadionul Republicii, avand ca varianta de rezerva Stadionul 23 august ce era folosit in meciurile internationale. Stadionul treditional al Stelei este Ghencea, stadion ce a fost construit in 1974 in interiorul unei foste baze militare si inaugurat pe 9 aprilie cu prilejul unui meci amical in compania iugoslavilor de la OFK Belgrad, meci care s-a incheiat la egalitate scor 2-2. Gheorghe Tataru a fost cel care a inscris primul gol de pe acest stadion cand in minutul 44 trimite un sut de la marginea careului de 16 m si il invinge pe portarul oaspetilor Borota.
Stadionul Ghencea 1974
Constructia Stadionului Ghencea a inceput in august 1973 si s-a incheiat in 1974, fiind primul stadion la acel moment construit exclusiv pentru meciurile de fotbal in Romania comunista, ea neavand pista de atletism. Capacitatea s-a initiala a fost de 30.000 de locuri pe banci dar dupa o renovare in 1991, cand bancile au fost inlocuite cu scaune, capacitatea s-a a fost redusa pana la 28.139 locuri, si tot atunci a fost dotata cu o instalatie de nocturna care a fost inaugurata la un meci impotriva celor de la FCM Bacau (4-1).
                                                  Primul gol de pe Stedionul Ghencea

Pe langa echipa Steaua, acest stadion a reprezentat si casa echipei nationale de fotbal a Romaniei pentru 60 de meciuri, primul fiind in 1977 impotriva Turciei si ultimul in 2006 impotriva Bielorusiei. Printre altele aici s-au jucat cateva meciuri ale Campionatului European U-21 din 1998, inclusiv finala. In prezent acest stadion este folosit de catre Steaua ca rezerva mult mai modernului National Arena.
National Arena
Emblema 1974-199  1
        Inceputul anilor '80, o gaseste pe Steaua intr-o continua cautare a unei echipe capabile sa se ridice la nivelul faimosului CCA, si va reusi acest lucru, ba mai mult de atat. Multi dintre jucatori au venit de la alte echipe unde nu confirmau, gen Bumbescu, altii tinere sperante precum Lacatus, cert e ca in aceasta perioada prin curtea Stelei  au trecut o pleiada de jucatori impresionanta ca numar.
     In sezonul 1980-'81, "militarii", cei ce peste 6 ani vo fii porecliti "vitezistii" datorita stilului de joc combinativ si in viteza, termina campionatul pe locul 4 in spatele celor de la FC Arges Pitesti, ocupanta ultimului loc ce ducea intr-o cupa europeana. Anul urmator  nu este nici el unul stralucit, terminand campionatul pe locul 6 la o distanta foarte mare de rivala Dinamo, campioana acestui sezon. Si totusi Steaua nu au terminat sezonul fara nici un "titlu" in dreptul ei, deoarece Anghel Iordanescu castiga titlul de golgeter al campionatului, si asta dupa 10 ani de la ultima asemenea distinctie castigata de un stelist. In 1982-'83 termina pe locul 5 urcand o treapta fata de anul precedent, urmat de un titlu de vice-campioana in sezonul urmator (1983-'84) si una de finalista a cupei. Odata cu sezonul 1984-'85, Steaua renaste castigand pentru a zecea oara campionatul si dupa o pauza de 7 ani, calificandu-se astfel in Cupa Campionilor Europei unde va obtine cea mai mare performanta din istoria fotbalului romanesc. Tot in acest sezon reuseste sa castige si Cupa Romaniei dupa o pauza se 6 ani, adjudecand-o in fata celor de la Universitatea Craiova, "Maxima Craiova", cu scorul de 2-1. De acum incolo si pana dupa revolutie Steaua va juca in fiecarea an finala cupei, castigand-o de inca de 2 ori, exceptie facand anul 1987-'88 cand trofeul nu s-a mai acordat. De fapt Steaua a renuntat la acel trofeu pe care la castigat la "masa verde", dupa ce in finala cu Dinamo din acel an echipa s-a retras de pe teren cand la scorul de 1-1 si in minutul 90 arbitrul nu valideaza un gol inscris de catre Gabi Balint.  In ziua respectiva Cupa a fost inmanata echipei Dinamo. A doua zi, datorita scandalului urias si a suspiciunilor in ceea ce privea corectitudinea arbitrului, FRF a decis ca trofeul sa fie acordat Stelei care la randul ei dupa revolutie inapoiaza cupa lui Dinamo, dar aceasta refuza sa o primeasca. Deoarece dinamovistii au refuza acest trofeu el ramane trecut in istorie ca neacordat. Pe plan european castiga doua turnee amicale si anume: Dordrecht Tournement (1984) si Trofeul Villa de Gijon, ambele in acelas an.
In sezonul 1985-'86 castiga campionatul la 9 puncte de locul 2 iar in Europa reuseste castigarea Cupei Campionilor Europeni (CCE / ECC), dupa ce trece de danezii de la Vejlie Boldklub in Turul I scor 2-5 la general, de ungurii de la Honved Budapesta in Turul II cu scorul general de 2-4, de finlandezii de la Kuusysi Lahti dupa ce ii invinge greu in dubla mansa cu scorul general de 0-1, de super echipa belgienilor de la Anderlecht pe care o spulbera (1-3 la general), si in finala de FC Barcelona dupa loviturile de departajare (2-0) unde portarul Stelei, Helmuth Duckadam intra in istorie aparand toate cele patru penaltiuri. Golurile Stelei din finala au fost inscrise de catre Lacatus si Balint. Unele "guri rele" incearca sa minimalizeze performanta stelistilor spunand ca: ce mare echipa e Steaua daca s-a chinuit cu finlandezii de la Kuusysi? Pai tin sa mentionez ca aceasta echipa de care multi nu au auzit, a invins in Turul I si II pe campioanele Iugoslaviei (FK Sarajevo) si URSS-ului (Zenit Sankt-Petersburg), lucru ce nu era chiar asa usor de realizat.
Echipa aliniata de catre antrenorul Emerich Ienei in finala cu FC Barcelona este urmatoarea: Helmuth Duckadam, Ilie Barbulescu, Miodrag Belodedici, Adrian Bumbescu, Stefan Iovan, Lucian Balan, Gavrila Balint, Laszlo Boloni, Mihail Majearu, Marius Lacatus si Victor Piturca, pe parcurs intrand si Anghel Iordanescu cu Marin Radu.
Steaua in finala de  pe Stadionul Ramon Sanchez Pizjuan 1986
Helmuth Duckadam tinand trofeul CCE
Cu aceasta mare performanta, Steaua devine prima echipa din Estul Europei care castiga o Cupa a Campionilor Europei si singura dintr-o tara comunista. Odata cu castigarea acestui trofeu primeste si recunoastere internationala, fiind invitata la cateva turnee amicale de prestigiu precum Trofeul Santiago Bernabeu (1986) organizat de catre cei de la Real Madrid, si unde se claseaza pe locul 3. Un alt turneu amical la care este invitata este Trofee De Goedendag cunoscut si ca "Brugse Metten", el fiind organizat de catre Club Brugge in memoria masacrului de la 1302. Prima participare are loc in anul 1987 si pe care o castiga (n.r. turneul belgian) dupa ce o invinge pe echipa braziliana Grêmio EC in semifinala si in finala pe nationala de fotbal a Marocului, iar a doua un an mai tarziu cand se claseaza pe un loc 3 invingand-o in finala mica pe Athletic Club de Bilbao cu 2-3.
Sezonul urmator (1986-'87) castiga din nou campionatul dar la o diferenta de 15 puncte de locul 2 ocupat de marea sa rivala Dinamo si la 21 de puncte de locul 3 Victoria Bucuresti. Pe plan european mai adauga un trofeu in vitrina, castigand Supercupa Europei dupa ce o invinge, prin super golul lui Hagi, pe echipa celor de la Dinamo Kiev, considerata pe atunci cea mai puternica a vremii. Urmatoarea finala jucata, este cea Intercontinentala (14.12.'86) dotata cu Trofeul Toyota, dintre castigatoarea CCE si cea a Cupei Libertadores adica Steaua impotriva  "milionarilor" de la Club Atletico River Plate. Finala avea se se joace la Tokyo pe National Stadium in prezenta a 62.000 de oameni si pe care o va pierde cu 1-0 gol inscris de catre Alzamendi in minutul 28, cel care la final va fi declarat omul meciului. Primul 11 stelist al acestei finale era alcatuit din: Stangaciu, Iovan, Belodedici, Bumbescu, Weisenbacher, Barbulescu, Stoica, Balan, Balint, Lacatus, Piturca, antrenor Angel Iordanescu
Afisul meciului cu River
 In CCE nu reuseste sa isi pastreze titlul de campioana a Europei fiind eliminata in Turul II a competitiei de catre cei de la Anderlecht. In 1987-'88, castiga pentru a patra oara consecutiv campionatul, egaland astfel pe marele CCA din anii '50, si tot in acest an da si golgeterul campionatului in persoana lui Victor Piturca care a inscris nu mai putin de 34 de goluri, devenind cel mai prolific golgeter stelist din istoria de pana acum. In CCE ajunge in semifinale dar este eliminata de Benfica Lisabona dupa 0-0 la Bucuresti si 2-0 in capitala Portugaliei, si asta nu inainte de a le elimina pe MTK Budapesta in Turul I (4-2 scor general), Omonia Nicosia in Turul II (5-1 scor general) si pe Glasgow Rangers in sferturi (3-2). Golgeterul competitiei in aceasta editie este nimeni altul deca stelistul Gheorghe Hagi cu 4 goluri inscrise.
In luna august a anului 1988, este invitata sa participe la turneul amical Trofeul Joan Gramper, organizat de catre cei de la FC Barcelona in onoarea celui care a pus bazele acestui club, unde ajunge in finala pe care o pierde in fata echipei organizatoare (3-1), si asta dupa ce a invins-o in semifinale pe PSV Eindhoven. Tot in acest an echipa U-21 participa pentru a doua oara la Coppa Carnevale, clasandu-se pe un loc 3 intr-o grupa cu FC Torino, Dukla Praga si SS Napoli.
In sezonul 1988-'89, castiga din nou campionatul pentru a cincea oara consecutiv, si asta in conditiile in care nu a cunoscut infrangerea. Trebuie spus ca si in precedentele doua campionate Steaua le-a castigat fara sa fi fost invinsa macar odata. In Europa reuseste sa atinga din nou faza finala a CCE dupa ce trece in Turul I de Sparta Praga cu scorul general de 7-2, de Spartak Moscova in Turul II cu scorul de 5-1 la general, de IFK Goteborg in sferturi de finala (2-5), si de Galatasaray in semifinala (5-1). In finala  o intalneste pe AC Milan, cea care incepand cu acest meci isi incepe dominatia asupra continentului, fiind declarata echipa deceniului '90. Dupa cum spuneam Steaua intalneste una dintre cele mai bune echipe din istorie avandu-i in componenta sa pe olandezii Gullit si Van Basten, ambii inscriind cate doua goluri fiecare in poarta Stelei, scor final 4-0 pentru italieni. Primele trei locuri in calsamentul golgeterilor  au fost ocupate de: 1. Marco Van Basten cu 10 goluri, 2. Marius Lacatus cu 7 goluri si 3. Gheorghe Hagi cu 6 goluri. In vara anului '89 este invitata in Spania sa participe la Trofeo Teresa Herrera, al treilea cel mai vechi turneu din aceasta tara dupa Playa y Sol (1901) si Copa San Pedro (1941), si care este considerat una dintre cele mai prestigioase turnee amicale datorita calibrului si calitati echipelor invitate. Asa deci, si Steaua care pe atunci era o forta europeana este invitata sa participe alaturi de Real Madrid, Bayern Munchen si PSV Eindhoven. In semifinala stelistii trec de Real cu 2-1 prin golurile inscrise de I. Dumitrescu si Ghe. Hagi, iar in finala este invinsa de Bayern Munchen cu 4-1.
Echipa care a jucat finla CCE 1989
 In 1989-'90, pierde campionatul la musteata in fata celor de la Dinamo, titlul de golgeter ii revine stelistului Balint, iar in CCE participa pentru a cincea oara consecutiv in aceasta competitie, lucru nemaiintalnit la o echipa romaneasca nici pana in prezent. In aceasta editie trece de islandezii de la Fram in Turul I cu scorul de 5-0 iar in Turul II o intalneste pe PSV Eindhoven, de care nu reuseste sa treaca mai departe.
Dupa revolutia din 1989, mare parte din jucatorii care au format echipa anilor '80 se transfera la cluburi importante din afara, cel mai bine a fost vandut Gheorghe Hagi, el fiind cumparat de Real Madrid cu 4,3 mil $, o suma foarte mare la vremea aceia. In campionatul din 1990-'91, Steaua termina pe locul 2 la egalitate de puncte cu Universitatea Craiova dar cu un golaveraj inferior acestora din urma, acesta fiind si ultimul titlu castigat de catre "olteni". Anul urmator atinge din nou statutul de vice-campioana, castiga Cupa Romaniei la loviturile de la 11 metri, in fata timisorenilor de la Politehnica si participa in Cupa UEFA (Europa League), unde trece in primul tur de Anorthosis Famagusta cu scorul de 3-4 la general, de spaniolii de la Sporting Gijon (2-3 la general) si se opreste in Turul III eliminata de catre cei de la Genoa dupa ce pierde ambele meciuri cu 1-0. Este invitata sa participe la inceputul anului 1992, la turneul amical Lunar New Year Cup, cunoscuta ca si Carlsberg Cup, competitie ce este organizata de Hong Kong Football Association (din 1948), si unde joaca semifinala in compania celor de la Partizan Belgrad dar o pierde la penaliuri, urmand mai apoi sa castige finala mica cu 2-0 in fata celor de la BSC Young Boys. In sezonul 1992-'93, castiga campionatul si participa in Cupa Cupelor UEFA unde este oprita in sferturi de finala, dar fara sa fie invinsa, de catre belgienii de la Royal Antwerp finalista acelui an. Anul urmator castiga din nou campionatul, la o diferenta de 13 puncte, si pierde clificarea in grupele CCE, acum pentru prima data in formatul UEFA Champions League, in fata celor de la AS Monaco.
Emblema 1991-'98
In sezonul 1994-'95, castiga campionatul la 9 puncte diferenta si se califica pentru prima data in grupele Champions League, fiind prima echipa romaneasca care face acest lucru, si asta dupa ce o invinge in preliminarii pe echipa elvetiana Servette Geneva
Grupa C  (Champions League 1994-'95)
Team Pld W D L GF GA GD Pts
Portugal Benfica 6 3 3 0 9 5 +4 9
Croatia Hajduk Split 6 2 2 2 5 7 −2 6
Romania Steaua 6 1 3 2 7 6 +1 5
Belgium Anderlecht 6 0 4 2 4 7 −3 4

Sezonul 1995-'96 cstiga campionatul la 11 puncte de locul 2, face eventul prin castigarea cupei si se califica din nou in grupele Champions League.
Grupa C  (Champions League 1995-'96)
Team Pld W D L GF GA GD Pts
Italy Juventus 6 4 1 1 15 4 +11 13
Germany Borussia 6 2 3 1 8 8 0 9
Romania Steaua 6 1 3 2 2 5 −3 6
Scotland Rangers 6 0 3 3 6 14 −8 3

In 1996-'97, face din nou eventul dupa o lupta apriga atat in campionat cat si in cupa cu National Bucuresti, si se califica pentru a treia oara consecutiv in grupele Champions League, lucru ne mai intalnit la nici o echipa romaneasca pana in prezent.
Grupa B   (Champions League 1996-'97)
Team Pld W D L GF GA GD Pts
Spain Atlético Mad. 6 4 1 1 12 4 +8 13
Germany Borussia 6 4 1 1 14 8 +6 13
Poland Widzew Łódź 6 1 1 4 6 10 −4 4
Romania Steaua 6 1 1 4 5 15 −10 4

 In 1995, este invitata sa participe la turneul Ibrox International Challenge Trophy organizat de catre Rangers FC, si unde se claseaza pe locul 3 dupa ce o invinge pe Tottenham H.
In sezonul 1997-'98, castiga pentru a sasea oara consecutiv campionatul, egaland astfel un record ce tinea de 71 de ani, atunci cand Chinezul Timisoara castiga in 1927 pentru a 6 a oara consecutiv campionatul Romaniei. Pe plan european se opreste in Turul III al Cupei UEFA, si asta dupa ce nu reuseste sa se califice in grupele Champions League. Tot in 1998 echipa de fotbal se separa de clubul Steaua si intra sub conducerea omului de afaceri Viorel Paunescu.
1998-2003
In aceasta perioada echipa de fotbal intra rapid in datorii, iar acest lucru aduce cu el si implicarea omului de afaceri George Becali (din 2002 actionar majoritar),  caruia i s-a oferit functia de vice-presedinte al clubului in speranta ca v-a investi suficienti bani in echipa si o va scapa de datoriile acumulate. In sezonul 1998-'99 se claseaza pe locul 3 in campionat la o diferenta de 23 de puncte de locul 1, castiga cupa iar anul urmator termina tot pe locul 3 dar la o diferenta de puncte si mai mare, 27. Cinci sezoane de acum incolo va alterna la castigarea campionatului cu rivalia Dinamo, castigand de trei ori campionatul in aceasta perioada (2000-'01, 2004-'05, 2005-'06) iar in ce priveste Cupa Romaniei va traversa o perioada de seceta ce va tine 12 ani, pana in 2011. In 2004 este adus la carma echipei Walter Zenga, primul antrenor strain din istoria clubului, cu care Steaua reuseste dupa o seceta de cativa ani sa se califice in grupele unei cupe europene si anume grupele Cupei UEFA, si de aici in "primavara europeana", unde o elimina in saisprezecimi pe detinatoarea trofeului Valencia CF, calificandu-se optimi de unde este eliminata de Villarreal.
Grupa B (Cupa UEFA 2004-'05)

Team Pts Pld W D L GF GA GD
Spain Athletic Bilbao 9 4 3 0 1 11 4 +7
Romania Steaua 6 4 2 0 2 4 3 +1
Italy Parma 6 4 2 0 2 5 6 -1
Turkey Beşiktaş 4 4 1 1 2 7 7 0
Belgium Standard Liège 4 4 1 1 2 4 11 -7
      Aceasta calificare a adus mult curaj fotbalului romanesc, ce nu mai reusise o perfoarmanta europeana de foarte mult timp, ca urmare in sezonul urmator al Cupei UEFA, Steaua acum antrenata de Cosmin Olaroiu se califica in grupe si nu singura ci impreuna cu Dinamo Bucuresti si Rapid Bucuresti. Cu cea din urma reuseste acel sezon "UEFAntastic" (2005-'06) in care se califica ambele in primavara, se intalnesc in optimile competitiei, iar de aici Steaua merge singura mai departe in semifinale si unde pierde in prelungiri calificarea in finala dupa incredibilul meci de la Middlesbrough. Astfel atingand acest stagiu Steaua va egala performanta "Craiovei Maxima" in aceasta competitie.
Grupa C  (Cupa UEFA 2005-'06)
Team Pts Pld W D L GF GA GD
Romania Steaua 8 4 2 2 0 7 0 +7
France Lens 7 4 2 1 1 7 5 +2
Germany Hertha Berlin 6 4 1 3 0 1 0 +1
Italy Sampdoria 5 4 1 2 1 4 3 +1
Sweden Halmstad 0 4 0 0 4 1 12 -1
In sezonul 2006-'07, ajunge vice-campioana a Romaniei, reuseste dupa 10 ani sa se califice in grupele Champions League devenind singura echipa romaneasca pana in acel moment care reuseste sa atinga acest stagiu al competitiei.
Grupa E  (Champions League 2006-'07)
Team Pld W D L GF GA GD Pts
France Lyon 6 4 2 0 12 3 +9 14
Spain Real Madrid 6 3 2 1 14 8 +6 11
Romania Steaua 6 1 2 3 7 11 −4 5
Ukraine Dynamo Kyiv 6 0 2 4 5 16 −11 2
Din grupe, chiar daca termina pe locul 3 se califica in "primavara europeana", asta deoarce locul 3 din grupele UCL (UEFA Champions League) te califica automat in saisprezecimile Cupei UEFA, unde o va intalni pe echipa momentului in Europa FC Sevilla, si peste care nu va putea trece. Datorita performantelor europene ale Stelei si punctelor din ultimii ani facute de ea, Romania reuseste sa trimita doua echipe in Champions League, una calificata direct in grupe iar cealalta  in preliminarii. Asa au ajuns echipe precum CFR Cluj, Unirea Urziceni si Otelul Galati sa joace in aceasta competitie. Mai trebuie spus ca pe plan european stelisti reusesc sa bata recordul de trei calificari consecutive in UCL (UEFA Champions League) al unei echipe romanesti (in perioada 2006-2009), precedentul record fiind detinut tot de ei, si ca o confirmare a ADN-ul ei european Steaua reuseste sa participe pana in 2012 de 8 ori consecutiv in intrecerile europene, reusind in aceasta perioda sa se mai califice inca o data in "primavara europeana" a sezonului 2011-'12, cand UEFA decide ca finala Europa League (noul format al Cupei UEFA) sa se joace pe National Arena din Bucuresti.
Grupa J   (Europa League 2011-'12)
Team Pld W D L GF GA GD Pts
Germany Schalke 04 6 4 2 0 13 2 +11 14
Romania Steaua 6 2 2 2 9 11 −2 8
Israel Maccabi Haifa 6 2 0 4 10 12 −2 6
Cyprus AEK Larnaca 6 1 2 3 4 11 −7 5
Astazi, dupa lungi cautari pentru formarea a unei echipe capabile sa se lupte autoritar atat in campionat cat si in Europa, Steaua reuseste prin aducerea fostului ei jucator Laurentiu Reghencampf in postura de antrenor, sa aduca un suflu nou si entuziasm la echipa, dominand categoric campionatul din 2012-'13, fiind echipa cu cele mai mari sanse la castigarea campionatului. Pe plan european o bate in preliminariile Europa League pe Spartak Trnava cu 3-1 la generel, se califica in play-off-ul competitiei unde o va bate cu 0-5 pe Ekranas, iar de aici in grupe.

Group E  (Europa League 2012-'13)

Team Pld W D L GF GA GD Pts
Romania Steaua Bucuresti 6 3 2 1 9 9 0 11
Germany Stuttgart 6 2 2 2 9 6 +3 8
Denmark Copenhagen 6 2 2 2 5 6 −1 8
Norway Molde 6 2 0 4 6 8 −2 6
Domina categoric grupele, fiind invinsa doar o singura data, si se califica in "primavara europana" unde o intalneste in saisprezecimi pe, aproape campioana a Olandei, Ajax Amsterdam si pe care o invinge la penaltiuri. Se califica in optimi iar soarta ii harazeste in cale chiar pe Chelsea Londra, "Regina Europei", campioana UCL la zi. Reuseste sa o bata la Bucuresti dar pierde calificare la Londra, scor 2-3 la general.
Steaua din semifinala Cupei UEFA 2006
Steaua 2012-2013
Steaua din 1/8 cu Chelsea
Din 1990 si pana in prezent golgeteri campionatului care au apartinut echipei Steaua sunt: Ilie Dumitrescu cu 24 de goluri (1992-'93), Ion Vladoiu cu 24 de goluri (1995-'96), Sabin Ilie cu 31 de goluri (1996-'97) si Claudiu Raducanu cu 21 de goluri (2002-'03).
Inchei acest articol adaugand faptul ca in ceea ce priveste suporterii, Steaua cu bune si cu rele este cea mai iubita echipa de fotbal din Romania avand aproape 45-50% de sustinatori printre microbistii din Romania si nu numai, in Rep. Moldova are cei mai multi fani din afara tarii, ei avand chiar si un site dedicat stelistilor din tara vecina si sora numit "Gruppo Chisinau" (<<<click pt a accesa site-ul). Fani are chiar si in Tara Soarelui Rasare, Japonia, dar nu asa de numerosi precum in Moldova, ea (n.r. Steaua) fiind si singura echipa de club de pe la noi care  poate umple cu usurinta pana la refuz National Arena, chiar si in deplasare sunt numerosi, in 2006  la un meci cu Real Madrid s-au prezentat pe stadionul madrilenilor mai bine de 35.000 de fani, iar la returul cu Chelsea  din 2013, aproape 8.000.  Mai jos postez cateva videoclipuri cu niste coregrafii facute de catre suporterii stelisti, ei fiind foarte apreciati de echipele straine ce calca pe terenul Stelei.
                      Coregrafie facuta la meciul Steaua-Twente de pe National Arena in 2012

                    Coregrafie facuta la meciul Steaua-Dinamo de pe National Arena in 2012
                              (va rog sa faceti abstractie de la limbajul din acest videoclip)
 Vreau sa adaug si faptul ca Steaua Bucuresti este infratita cu CSKA Sofia, multipla campioana a Bulgariei, unde deseori suporterii celor doua echipe au trecut Dunarea pentru a se sustine reciproc in meciurile foarte importante pe care acestea le aveau. Acum, sunt multe lucruri pe care as fi vrut sa le mai spun dar ma opresc aici pentru ca este deja prea mult. Va las doar aceste ultime randuri in care veti gasi versurile unui imn  foarte vechi al Stelei.
 
                     "MARSUL CLUBULUI SPORTIV AL ARMATEI STEAUA"

I. Plini de avant,                                             II. Cant tineresc,
Toti intr-un gand                                             Mars voinicesc.
Cu tineretea tarii ne-nfratim.                       Sa-nvinga-n lupta dreapta cei mai buni!
Pe steag avem,                                                 Noi ne legam
Trainic indemn:                                               Tarii sa-i dam
Neantrecuti sportivi sa fim.                            Victoria ce-o castigam.
                                                                            Refren......
Refren: Steaua lupta mereu                              III. Inimi fierbinti

Nu se teme de-i greu,                                      Spre biruinti
Glorios e clubul nostru militar.                    Sa ducem falnic sportul romanesc.
Intr-un iures,                                                    Toti zambitori
Uraaa!                                                              Lauri si flori
Inainte!                                                             Pentru sportivii-nvingatori.
Uraaa!
Straluceste pe tricou ca o mandra stea.      Refren.......

Versurile: Jean Cheliuc                                     Muzica: Temistocle Popa.