sâmbătă, 11 decembrie 2010

Steaua,clona sau nu

          Bonjour mes amis! Azi voi continua"cruciada" impotriva acuzatiilor fara sens, pe care multi rapidisti le arunca,cu inversunare, la adresa Stelei. Toti auzim de ceva ani buni, expresia: Steaua, clona comunista a lui CSKA! Dar hai sa vedem daca  e clona sau nu? Ca de faza cu echipa comunista, nici nu se pune problema sa mai discutam, pentru ca toti stim ca datorita regimului, Steaua devenise o echipa comunista.
         Pentru inceput, voi incerca sa redau pe scurt istoria celor doua echipe, Steaua Bucuresti si CSKA Moscova.


                       STEAUA BUCURESTI


           S-a infiintat pe 7 iunie 1947, la initiativa unor generali ai Armatei Regale ( gen.Dumitru Petrescu, gen. Oreste Alexandrescu si col. Ion Isacescu ), Asociatia Sportiva a Armatei Bucuresti. Decretul cei drept, la semnat  un politician comunist, pe atunci ministru de Razboiu, gen Mihail Lascar. Dar trebuie sa se intaleaga un lucru, el era singurul imputernicit sa semneze actul de nastere al Stelei, asta prin prisma functiei pe care o avea, dar initiativa, le revine celor enuntati putin mai sus. Pe data de 10 august 1947, ASA a fost inscrisa in Seria I a Diviziei B in locul Sportului Studentesc ( pe atunci Sparta Bucuresti ), urmand a juca primul meci oficial, pe 24 august, in compania echipei FC Craiova. La data de 15 august, Steaua va disputa la Sinaia, primul meci din istoria sa, un amical cu Metalul Emil Costinescu din localitate.  In 21 august, Federatia Romana de Fotbal Asociatie,decide desfiintarea echipei  Carmen Bucuresti, iar pe 24 luna curenta, ASA  va juca primul meci de Divizie A, in compania  Dermatei Cluj , deooarece a fost promovata in locul defunctei  Carmen. Mai trebuie sa mentionez ca, in sezonul 1947-1948, Steaua, a jucat in tricou cu dungi ros-galben si sort albastru, simbolizand culorile nationale.
            Primul antrenor din istoria echipei a fost Coloman Braun-Bogdan, care cu un an inainte fusese antrenor la Rapid, iar primul presedinte a fost gen. Oreste Alexandrescu, fiind si unul dintre initiatorii infiintarii clubului si  fost presedinte FRFA in 1945.
            In perioasa 1948-1950,datorita schimbarilor politice din tara, clubul si-a schimbat denumirea in CSCA Bucuresti ( Clubul Sportiv Central al Armatei ), dandu-i-se si o emblema, pt ca  in perioada ASA, clubul nu dispunea de asa ceva,si i sa retras din culori galbenul, deoarece deranja noua putere comunista. Se stie ca, comunismul in perioada aia nu prea agreia nationalismul, iar din momentul asta si pana in prezent, culorile oficiale au ramas ros-albastru. Incepand cu anul 1950 si pana in 1961, clubul se va purta numele CCA ( Casa Centrala a Armatei ), iar din 1961 si pana in prezent se numeste Steaua Bucuresti.
Logouri ale Stelei

Pe data de 9 aprilie 1974, Stadionul Ghencea a fost inaugurat intr-un meci amical cu OFK Belgrad , terminat la egalitate, scor 2-2. In 1949, castiga primul trofeu, Cupa Romaniei, iar in 1951 va castiga primul titlu si primul event din istorie. Steaua mai este cunoscuta si pe plan european, print castigarea Cupei Campionilor Europei in 1986 si a Supercupei Europei, tot in acelas an. Plus ca a mai fost finalista a ECC Cup si Cupei Intercontinentale , si semifinalista a Cupei UEFA  in 2006.






                         CSKA MOSCOVA


            Pe 14 noiembrie 1909 a fost adoptata Charta Ligii de Fotbal din Moscova, iar pe 15 august 1910 a fost lansat primul campionat al Moscovei. Un an mai tarziu,in 1911, se adauga clubului OLLS o sectie de fotbal, si tot in anul asta clubul intra in Divizia B a competitiei recent infiintate.Primul meci oficial al clubului are loc pe 27 august al aceluias an, impotriva echipei Vega, meci castigat de OLLS  cu 6-2. Clubul initial a fost infiintat de catre un print rus, ca "Societate Amatoare de Schi Sportiv" (Obshestovo Lyubiteley Lyzhnogo Sporta, mai pe scurt OLLS ), avand culorile clubului bleumarin-alb, iar in 1912 clubul isi deschide propriul stadion de fotbal. Incepand cu 1918 echipa devine un participant permanent al Diviziei A moscovite,terminand pe un loc 8 din 10 echipe. Dar in sezonul urmator are in sfarsit succes, devenind campioana de primavara si vicecampioana de toamna. Prin 1923, odata cu terminarea Razboiului Civil clubul intra sub aripa Armatei Rosii, schimbandu-si numele in OPPV.
Stema OLLS
In 1928 isi schimba din nou numele in CDKA ( Casa Centrala a Armatei Rosii ), iar in 1950 cand  Armata Rosie  s-a numit oficial Armata Sovietica, si clubul si-a schimbat  denumirea in CDSA ( Casa Centrala a Armatei Sovietice ), urmand ca cinci ani mai tarziu, pentru a reflecta restructurarea politicii sovietice, sa isi schimbe din nou numele, in CSK MO ( Clubul Sportiv Central al Ministerului Apararii  ). Ultima schimbare de nume se produce in 1960 cand primeste numele CSKA ( Clubul Sportiv Central al Armatei ), nume care la pastrat pana in ziua de azi.
          Primul trofeu pe care il castiga in calitate de club al armatei e Cupa Sovietica, cupa pe care o castiga in 1945, iar primul titlu il adjudeca in 1946. CSKA Moscova mai e recunoscuta ca prima echipa din Rusia care castiga un trofeu european in 2005, si anume Cupa UEFA


Vazusem in unele bloguri rapidiste, unii care incercau sa explice de ce Steaua este sau ar trebuii sa fie clona CSKA-ului. Si m-am mirat cand am vazut ca unii dintre ei chiar s-au interesat de istoria echipei ruse!!!! Pentru asta le-as da un 10, dar si un 1 pentru ca nu s-au interesat de istoria Stelei ca sa poata sa faca o paralela intre cele doua.  Eh! Asta e! Asa sunt cei de la Rapid. Vorbesc niste chestii care mai degraba nu le-ar mai spune. Dar nu asta e problema! Problema e  ca unii suporteri de la celelalte echipe aproba ce spun fanii rapidului, fara sa se intereseze cineva daca e adevarat ceva din ce spun ei sau nu. Multi dintre giulesteni nu stiu nici jumate din istoria CSKA-ului si totusi continua cu niste lucruri care nu au nici un sens.
                   Acum hai sa vedem ce chestii au in comun aceste doue echipe incat  Steaua sa poata fi numita "clona":


1. Daca astazi cele doua echipe impartasesc aceleasi culori, in trecut lucrurile nu stateau tocmai asa. Steaua la inceput avea culorile rosu-galben-albastru, iar OLLS bleumarin-alb. Pe parcurs Stelei i sa retras culoarea galbena, ramanand doar cu rosu-albastru, iar echipei moscovite prin anii '30 i sa adaugat culoarea rosie  alaturi de culoarea bleumarin ( care in timp devine albastra ). Deci neavand de la inceput aceleasi culori, varianta asta pica.


2. E adevarat ca Steaua si CSKA au castigat primul campionat dupa ce cu un an inainte castigau Cupa Romaniei respectiv Cupa Sovietica, dar Steaua are un plus,si anume, atunci cand a castigat campionatul a facut si eventul, iar CSKA a facut eventul abia dupa doi ani de la castigarea campionatului sovietic.


3. Numele de CSKA, pe care suporterii rapidului tot il flutura in stanga si-n dreapta, prima data si prima data in istoria tuturor echipelor militare, la purtat Steaua ( 1948-1950 ). CSKA Moscova va purta numele asta 10 ani mai tarziu. Deci pica si asta.


4. Istorile echipelor in sine difera in multe situatii, de la infiintare si pana-n prezent. Steaua sa nascut ca echipa a armatei pe cand CSKA nu, trecand sub aripa Armatei Rosii abia in 1923.


5. Pana si palmaresul national si international al Stelei e superior CSKA-ului. Ciudata clona si Steaua asta!
Si lista  poate continua mult si bine si cele doua echipe sa nu prea aiba similititudini.
Astept si eu sa aflu pana la urma din ce motiv Steaua Bucuresti e clona lui CSKA Moscova?!


          Un lucru-i adevarat, ca Steaua sa infiintat dupa model sovietic! Dar poti spune ca acel model sovietic, e neaparat de factura comunista? Normal ca nu! Am citit undeva, cum un anume ziarist zicea ceva de genu, ca Steaua e sigur un club infiintat de catre comunistii, pentru ca in Vest nu exista club militar sau  club infiintat de catre armata! Oare are dreptate??? Hai sa vedem cate echipe militare putem gasi in Vest si nu numai:




                   Royal Engineers AFC. A fost infiintata in 1863, de catre  niste genisti militari sub comanda maiorului Francis Marindin. In anii '70 ai secolului XIX, a fost una dintre cele mai puternice echipe din fotbalul englez, fiind finalista de trei ori in primele opt sezoane a Cupei FA ( cea mai veche competitie din lume ), si castigatoare a competitiei in 1875. Sir Frederick Wall, fost secretar al Football Association (1895-1934) si fost jucator al echipei, afirma ca jocul de combinatie a            fost folosit prima data de catre 'genisti", pe la inceputul anului 1870. Deci, echipa asta, ce reprezenta Corpul de armata Royal Engineers al Armatei Britanice, a fost una dintre cele patru echipe de fotbal care a contribuit la dezvoltarea jocului, ce astazi ne incanta asa de mult. Trebuie spus ca in anii de inceput, fotbalul se juca mai mult la modul individual decat ca joc de echipa, iar Royal Engineers AFC a fost prima care a folosit jocul de pase, si prima echipa din lume care a mers intr-un turneu (la Nottingham, Derby si Sheffield ), promovand astfel noul stil de joc. Asta se intampla prin 1873! Pe final adaug si faptul ca echipa avea pe echipamentul de joc, dungi ros-albastre. Deh! Probabil tot vreo clona de-a lui CSKA. =)) In fine! Astazi echipa nu mai exista, disparand usor in negura timpului.




Stema Aviacion Atletico de Madrid
                   AVIACION NACIONAL de ZARAGOZA, isi are originile pe la jumatatea anului 1937,dar e recunoscuta oficial ca infiintata in 1939, de catre Fortele Aeriene Spaniole. Acestei echipe i sa promis ca va avea un loc in Primera Division pentru sezonul 1939-1940,dar pana la urma RFEF nu accepta,permitandu-i totusi sa fuzioneze cu Athletic Madrid ( Atletico Madrid de astazi ), a carui echipa a pierdut opt jucatori in Razboiul Civil, devenind astfel Athletic Aviacion de Madrid. Echipei i sa dat intr-un final, un loc in La Liga, in sezonul 1939-1940, ca inlocuitor pt Real Ovideo. Este ales antrenor Ricardo Zamora, cu care castiga primul lor titlu chiar in primul sezon, reusind sa ramana campioni si in anul urmator. Datorita unui decret emis de Franco ( care interzicea denumiri straine ), in 1941, clubul isi schimba denumitea in Aviacion Atletico de Madrid. Trebuie mentionat faptul, ca inainte de fuziunea cu Athletico, FC Madrid ( Real Madrid  ) a fost una dintre echipele care doreau sa fuzioneze cu echipa militara. Dar in cele din urma ministerul aparari o alege pe concitadina., astfel prin fuziune, Athletic Madrid devine o echipa militara.  Asta doar pana in 1947, cand ministerul aparari  cere clubului sa nu mai foloseasca "Aviacion" in titluratura.
          Asa e folks! Atletico Madrid are un trecut militar. Cine ar fi stiut?!:)) De aici ne imbarcam intr-un avion al Fortelor Aeriene Spaniole, si zburam pana la Hamburg, in Germania.




                    LUFTWFFEN SV HAMBURG, s-a format la data de 8 decembrie 1942,sub indrumarea colonelului Laicher, comandantul artileriei anti-aeriane din Hamburg. In 1943 echipa  intra in Gauliga Hamburg, pe care o si castiga in 1944, si tot in anul 1943  joaca finala Tschammerpokal ( predecesoarea Cupei Germaniei ), finala pe care o pierde in fata  Vienei FC scor 2-3. Clubul militar mai are in palmares un titlu de vicecampioana a  Germaniei, si un campionat la hochei pe iarba. Odata cu inaintarea trupelor aliate in Germania, in septembrie 1944 se suspenda toate cluburile sportive si odata cu decizia  asta si echipele militare se desfiinteaza,astfel incepand cu 1945 Luftwaffen SV Hamburg inceteaza sa mai existe.  De specificat ca echipamentul de joc era compus din tricouri albe, sort negru si jambiere rosii.



Gauliga Hamburg 1943/44
 1.Luftwaffen SV Groß Hamburg (N)18117:1335:1
 2.Hamburger SV1865:2028:8
 3.Victoria Hamburg (M)1862:3223:13
 4.FC Altona 931851:4020:16
 5.FC St.Pauli1854:4716:20
 6.Eimsbütteler TV1835:5715:21
 7.KSG Hermannia/Komet (N)1836:7215:21
 8.FV Wilhelmsburg 091845:6313:23
 9.KSG Sperber/St.Georg *1832:79 9:27
10.KSG HEBC/Sport 01 (N)1835:109 6:30

Aufsteiger: SG Barmbek, SG Blankenese-Wedel
* KSG Sperber/St.Georg schließt sich mit Barmbek-Uhlenhorst und Post SG Hamburg zur KSG Alsterdorf zusammmen.

   
       Ramanem tot in Germania si mai pomenim, pe scurt, de  cateva echipe militare: SS SG Strasburg, LSV Putniz, sau echipele din Prusia de Est (  MSV Hindenburg Allenstein si MSV Yorck Boyen Insterburg ).




                   LEGIA VARSOVIA. In martie 1916, e fondata Druzyna Legjonowa, club sportiv al Legiunile Poloneze.  Dar mai intai, hai sa vedem ce sunt aceste legiuni poloneze?!  Ele  (n.r. legiunile) au fost greate in august 1914, in Galitia ( pe atunci parte a Imperiului Austro-Ungar ), devenind in scurt timp o formatiune independenta de Armata Austro-Ungara, si care a luat parte la numeroase batalii impotriva Rusiei, atat imperialiste cat si sovietice. Iar in timp, ofiterii acestor legiuni, ajung coloana vertebrala a Armatei Poloneze
         Acum sa revenim la nou infiintatul club militar.  Pe 14 martie 1920, este acceptata de catre PZPN ( federatia de fotbal poloneza ) si inscrisa in campionat, urmand a juca sub numele WKS ( Wajskowy Klub Sportowy / Club Sportiv Armata ). Suna cunoscut! Oare unde am mai auzit eu asta?!? :P :) Hmm....  Pe 31 iulie 1922, a devenit clubul  principal al  Armatei Poloneze, numindu-se WKS Legia Warszawa, iar intre anii 1949-1957, clubul va fi cunoscut sub numele de CWKS ,nume sinonim cu CSKA. Uitati o alta echipa care purta numele CSKA inaintea echipei moscovite!




            Cu toate astea pun punct aici cu echipele militare! Ar mai trebuii sa pomenesc poate de AS-23 Sofia,  ASK Riga si US Arsenale Taranto, dar  probabil voi vorbii despre ele cu alta ocazie. Asa ca oameni buni, vedeti faptul ca sunt multe echipe militare in lume, pana si in Belize, stat care e condus de catre Regina Elisabeta II a Angliei, sa infiintat prin 1995, de catre Ministerul Apararii, un club sportiv ( BDF FC ).  Faptul ca sunt ceva asemanari intre cluburi, asta nu inseamna ca Steaua e clona cuiva. Observat faptul ca nu toate cluburile sunt de inspiratie sovietica sau ca, conceptul de clubul dupa model sovietic nu e neaparat o inventie  a rusilor. Cluburile au fost create,ca mai toate cluburile, din dragoste pentru sport!
              De acum voi lasa putin de-o parte episoadele " ce aberatii mai spun fanii rapidului", si ma voi axa pe alte lucruri. De exemplu, urmatorul articol va fi despre marele CAO, echipa care a castigat campionatul in doua tari diferite ! Pe data viitoare!