Emblema Venus Bucuresti |
Venus mai era cunoscuta in epoca dupa porecla, "Negrii din Splai" sau mai simplu "negrii", iar culorile ce ii reprezentau erau alb si negru. Emblema clubului era o stea alba cu opt colturi, dar culoarea emblemei de pe echipamentul de joc diferea in functie de culoarea tricoului. De exemplu, daca tricoul era de culoare alba, sau predomina albul atunci acea stea era de culoare neagra. Clubul Venus era unul dintre cele mai iubite din capitala, aria suporterilor venusisti era centrul Bucurestiului si cartierele Splai, Plevnei, Buzesti, Matache si Grivita, celebru fiind si seful galeriei Nicu Teodoru Chibrit. Chibrit era, dupa cum spunea maestrul George Mihalache,"asul galeriei Venusului" , era omul bun la toate. Fusese la viata lui actor, avocat, si se pare ca o perioada fotbalist la Sportul Studentesc.
Echipa Venus Bucuresti campioana a Romaniei in 1939 |
In 1931 (dupa alti 1928), avocatul Alexandru Eladescu, presedintele clubului in acel moment, costruieste Arena Venus, una dintre cele mai moderne stadioane din acea perioada. Avea o capacitate de 15.000 locuri, terenuri anexe, sala de fitness si cabinet medical, lucruri unice in Romania acelei vremi. Pe acest stadion s-a jucat majoritatea meciurilor echipelor romanest in Cupa Mitropa, si cinci finale ale Cupei Romaniei. Stadionul era amplasat la intersectia dintre Splaiul Dambovitei si Podul Eroilor, azi pe acel loc se afla Parcul Operei. Se spune ca avocatul Eladescu pentru a construii arena si-a vandut o padure pentru a face rost de banii necesari constructiei. Arena era construita din lemn si avea stalpi de sustinere din beton armat. Patru ani mai tarziu aici s-a jucat un meci in nocturna si primul cuplaj al Diviziei A, intre Unirea Tricolor Bucuresti - AMEFA si CFR Bucuresti - Crisana Oradea. Se spune ca acel meci mai inainte amintit, cel in nocturna, ar fi primul jucat in Romania, dar exista alte surse care spun ca acest lucru s-a intamplat ceva mai devreme, prin anii '20 pe Stadionul ROMCOMIT. La data de 18 mai 1939, pe aceasta arena s-a jucat amicalul dintre Romania si Letonia, meci castigat de nationala noastra cu 4-0. In 1940, arena a fost afectata de un cutremur si din cauza unui viscol puternic, o tribuna a cazut, dar in cele din urma a fost refacuta.
Arena Venus in 1940, afectata de viscol |
Iar in ceea priveste cele cinci finale de Cupa a Romaniei, ele au fost urmatoarele: 1936 (Ripensia 5-1 Unirea Tricolor), 1937 (Rapid 5-1 Ripensia), 1939 (Rapid 2-0 Sportul Studentesc), 1948 (UTA 3-2 CFR Timisoara) si 1949 (Steaua 2-1 U Cluj). Dintre toate acestea, finala cu cea mai mare audienta a fost cea din 1936, cand in tribuna au fost prezenti 15.000 de spectatori, iar cea mai mica in 1948 (10.000).
Generalul Gabriel Marinescu |
- 1934, este eliminata in sferturi de catre castigatoarea din acel an, Ripensia Timisoara.
- 1935, este eliminata tot de Ripensia dar de data aceasta in semifinale.
- 1936, este eliminata de catre Juventus Bucuresti in sferturi de finala.
- 1943, este eliminata de catre Unirea Tricolor Bucuresti in saisprezecimi.
Venus este prima echipa din Romania care participa la un tuneu final european, in celebra Cupa Mitropa (CEC), care dupa multi specialisti este considerata predecesoarea Cupei Campionilor Europeni. Participarea a venit in 1937, cand in calitate de campioana a Romaniei, intra in optimile competitiei, si unde o va intalnii pe puternica echipa maghiara Ujpesti TE. Prima mansa s-a jucat pe 13 iunie la Bucuresti pe Arena Venus, meci pe care romanii il pierd cu 4-6, urmand ca pe 20 iunie sa se joace returul la Budapesta. In Ungaria, Venus nu rezista puternicei echipe budapestane si pierde mai categoric ca la Bucuresti, cu scorul de 4-1. Doi ani mai tarziu, dupa ce castiga campionatul Romaniei participa din nou in Cupa Mitropa, dar de data aceasta competitia incepe direct cu sferturile de finala. Aici o intalneste pe Bologna AGC, si dupa un meci pe care-l pierde cu 0-1 la Bucuresti, in Italia, Venus pierde cu un no chance 5-0. Ultima ei participare in aceasta competitie este in 1940, de fapt ea este echipa cu cele mai multe participari. Din pacate si de aceasta data nu reuseste sa se califice mai departe, pierzand in ambele manse cu BSK Belgrad (OFK Belgrad), 3-0 in Iugoslavia si 0-1 la Bucuresti.
Franz Platko, pe vremea cand apara poarta lui FC Barcelona |
Printre jucatorii importanti care a activat aici ii putem numara pe: Mircea David (celebrul Il Dio), Lazar Sfera, Juhasz, Tudor Vladimirescu, Alfred Eisenbeisser, fratii Valcov (Colea, Petea si Vodolea), "Bombardierul" Iuliu Bodola, Costantin Humis, Silviu Ploiesteanu si multi alti. Poate cel mai cunoscut antrenor care a activat aici este ungurul Franz Platko, cel care inainte de a prelua-o pe Venus, a antrenat-o pe FC Barcelona. Printre alte echipe antrenate de Platko putem gasi nume celebre ca: Colo Colo, CA River Plate si Boca Juniors.
Emblema Chinezului Timisoara |
Ca sa nu intru prea mult in povesti despre Pavel Chinezu, mai jos am postat doua videoclipuri in care se prezinta ceva istorisiri despre el.
Acum revenind la echipa, ea juca meciurile pe un teren din spatele Garii de Nord, iar pe 12 octombrie 1913, s-a inaugurat prima arena sportiva a clubului, si care a fost construita de catre muncitorii feroviari sub conducerea ing. Arnold Iacobi. In perioada in care Timisoara apartinea de Imperiul Austro-Ungar, aceasta arena purta numele Kinizsi, iar prin 1933, echipa va juca pe stadionul Banatul, stadion ce azi se numeste CFR.
Stadionul CFR, din Timisoara |
Imagine din 1 iunie 1914, reprezentand in randul de jos pe echipa Chinezului, iar sus pe cei de la Tatabanya Sport Klub |
In anul 1914, castiga campionatul Ungariei de Sud si impreuna cu echipa Tatabanya Sport Klub va fi declarata cea mai buna echipa provinciala din acel an. Daca in timpul Primului Razboi Mondial, in Romania sa oprit orice competitie fotbalistica, in Ungaria nu. Aici s-a organizat competitia ce poarta numele Cupa de Razboi, unde participa pe langa marile forte ale Ungariei si clubul timisorean, reusind sa se claseze la final pe un meritoriu loc 4. In 1918, reuseste sa castige Campionatul de Razboi al Ungariei de Sud, si tot in acel an la Timisoara are loc un meci, cu o audienta de 10.000 de spectatori, intre o selectionata a Ungariei si una a Ungariei de Sud. Dupa 1918, Banatul se uneste cu Romania, iar echipa va avea de asteptat trei ani pana sa joace intr-o competitie centralizata, iar asta se intampla abia atunci cand se va infiinta Divizia A (1921). In 1921, dupa ce castiga campionatul regional, se califica la turneul final al Diviziei A, unde avea sa o intalneasca in sferturi pe SG Sibiu, dar cum sibienii nu se prezinta Chinezul se califica la "masa verde" mai departe in semifinala. Aici o intalneste pe AMEFA Arad si o invinge cu 2-1, calificandu-se astfel in finala pe care o castiga cu 5-1 in fata Victoriei Cluj, devenind prima campioana a Romaniei in sistemul pre-divizionar.
Urmatorul succes il are in sezonul urmator cand, din nou e incoronata Regina a Romaniei, peformanta ce o reuseste si inca patru ani la rand: 1924, 1925, 1926,1927. Fiind prima echipa din Romania care a castigat campionatul de sase ori consecutiv, performanta egalata doar de Steaua anilor '90.
Chinezul inaintea finalei cu CAO, din 17 august 1924, finala castigata cu 4-1 |
Mihai Tanzer |
In 1933-1934, Chinezul Timisoara apare in Seria I a primei divizii, iar sezonul urmator ocupa locul 5 in Divizia A, sezon in care campionatul va avea pentru prima data o singura serie. Prin august 1936, chinezii vor fuziona cu ILSA Timisoara in speranta ca, clubul se va redresa financiar, dar din pacate in 1939, va retrograda, fiind la egalitate de puncte cu Sportul Studentesc dar cu un golaveraj mai slab, terminand pe locul 10, loc ce era retrogradabil. In 1941 va fuziona cu CA Timisoara (CAT), pastrandu-si totodata celebrul nume, iar dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial va fuziona din nou cu Clubul Atletic Muncitoresc Timisoara, formand Chinezul CAMT. Sub aceasta denumire activeaza pana in 1946, cand din numele echipei va disparea "Chinezul" si va ramane doar CAM Timisoara. Ultima oara cand mai apare este in sezonul 1948-1949 al Divizia B, cand termina pe locul 13 din 14 echipe, iar dupa asta se desfiinteaza.
In Cupa Romaniei, si ea infintata in 1933, Chinezul va avea urmatorul parcurs:
- sezonul 1933-1934. Trece in saisprezecimi de Avantul Buzau cu scorul de 2-1, dare se opreste in optimi deoarece Venus Bucuresti o invinge cu 7-5.
- sezonul 1934-1935. In saisprezecimi invinge Vitrometan Medias cu 6-0 si se califica mai departe in optimi. Aici ii vor astepta mai vechea cunostinta CAO, care vor razbuna finala campionatului din 1924, invingandu-i pe banateni cu acelas scor cu care in acea finala au fost si ei invinsi, 4-1.
- sezonul 1935-1936. Aici o invinge cu 2-1 pe Dacia Unirea Braila, tot in saisprezecimi, dar in optimi concitadina "victimei" precedente, Franco-Romana Braila se "razbuna" si o invinge cu 3-1 pe Chinezul.
- sezonul 1936-1937. Acest sezon fiind si unul dintre cele mai scurte, deoarece este eliminata chiar din primul meci de catre Venus Bucuresti cu scorul de 2-1.
- sezonul 1937-1938. Daca sezonul trecut a fost unul cu un parcurs foarte scurt in aceasta competitie, ei bine, acest sezon e unul ceva mai lung. Incepe in saisprezecimi unde trece de bucurestenii de la Adesgo cu 2-0, ajunge in optimi si da de Franco-Romana Braila pe care o invinge cu 3-1 si se opreste in sferturi unde o intalneste pe Rapid Bucuresti in fata caruia pierde cu 5-3.
- sezonul 1938-1939. O invinge in saisprezecimi pe Crisasa Oradea cu 6-2, dar este eliminata in optimi de catre celebra Venus Bucuresti cu sorul de 2-3.
- sezonul 1940-1941. Aici nu prea sunt multe de spus, deoarece sunt eliminati din primul meci, cu scorul de 5-2, meci ce l-au sustinut in compania lui cu UM Cugir.
- sezonul 1941-1942. La fel ca in sezonul 1937-1938, Chinezul, acum sub denumirea Chinezul CAM Timisoara, reuseste sa atinga sferturile de finala, dupa ce trece pe rand de: CFR Timisoara (2-1), Gloria Arad (7-1) si pierde 2-5 meciul cu Universitatea Cluj, echipa care intre timp, datorita faptului ca Romania a fost obligata sa cedeze Ungariei zona cunoscuta ca Transilvania de Nord, s-a mutat la Sibiu.
Jeno Konrad |
- sezonul 1948-1949. Acesta este si ultimul sezon cand echipa mai apare, atat in aceasta competitie cat si in celelalte. Castiga meciul din saisprezecimi cu UTA, invingand-o cu 2-1, si se califica in optimi unde pierde cu 4-0 in fata lui CFR Timisoara.
Acum nu imi mai ramane decat sa pomenesc pe cativa dintre mari jucatori care au activat la Chinezul Timisoara: Mihai Tanzer, William Zambory, Balasz Hoksary, Rudolf "Rudy" Wetzer, Eugen Lakatos, Emerich Vogl. Ladislau Raffinsky, Iosif Petschowsky si multi altii. Cel mai cunoscut antrenor care a antrenat aici e ungurul Jeno Konrad (Eugen Konrad), fost jucator la MTK Budapesta, si un foarte respectat antrenor in Germania, Franta si Italia.
Emblema Ripensia Timisoara |
S-a pus in discutie si problema numelui pe care avea sa il aiba noua echipa, asa ca inginerul cadastral Adam Cucu a propus numele "Ripensia", deoacere credea el, ca in timpul ocupatiei Imperiului Roman, teritoriul de azi al Banatului s-ar fii aflat inclus in provincia Dacia Ripensis. Dar de fapt, in realitate Dacia Ripensis nu s-a aflat niciodata pe teritoriul Romaniei, ea fiind amplasata la Sud de Dunare, undeva intre Raul Iskar (Bulgaria) si Raul Timok (Serbia), iar capitala provinciei era Ratiaria ( la 27 km de Vidin). Denumirea provinciei ( Dacia Ripensis) in traducere ar insemna ceva de genul "Dacia de la maturile Dunarii", iar aici se spune ca s-ar fi nascut imparatul roman Galerius.
Culorile care sa reprezinte clubul, s-au ales a fi galben si rosu, iar emblema era de forma un disc cu dungi in culorile echipei. In centru ei aflandu-se si un blazon ce semana mult cu blazonul Banatului, numai ca in blazonul de pe emblema se mai afla reprezentat un leu. Trebuie sa fac o precizare, pentru ca am vazut pe internet o gramada de imagini cu emblema Ripensiei editata in dungi alb-violet, ceea ce e total eronat, adevarata emblema a clubului Ripensia este cea de mai sus, in dungi galbene si rosii. In ceea ce priveste echipamentul de joc, el consta in tricou galben-rosu , sort alb (in alte ocazii erau de culoare albastra) si jambiere galbene sau rosii.
Tribuna stadionului UMT |
Acum revenind la echipa, adaug faptul ca datorita statutului de echipa profesionista, Ripensiei nu i sa permis sa participe in campionatul national pana in 1932. In tot acest timp clubul timisorean nu a stat degeaba, de exemplu, pe 1 decembrie 1930, a fost invitata la Belgrad sa joace un meci in compania puternicei Beogradsky SK (OFK Belgrad), meci care s-a terminat la egalitate 2-2, dupa ce la pauza Ripi, ca asa o alintau suporterii ei pe Ripensia, conduceau cu 2-0. Alte meciuri importante tot in acel an au fost: 1-3 cu WAC Viena si 3-6 impotriva unei selectionate a Belgradului, infrangeri care sau datorat in mare parte lipsei de conditie fizica a jucatorilor. Cei drept inca se mai lucra la echipa, conducerea propunandu-si sa readuca la Timisoara mare majoritate a fostilor "chinezi" plecati in strainatate. Pe plan local, timisorenii au disputa un meci cu combinata AMEFA-Gloria din Arad, si pe care o va invinge cu 3-2.
Ripensia-Marine Toulon. Imagine de la un turneu in Franta 1932. Echipa timisoreana fiind cea din randul de jos. |
Echipa Ripensia alaturi de presedintele clubului dr. Cornel Lazar, primar al Timisoarei in 18.06.1932 - 17.12.1932. |
Odata cu sezonul 1932-1933, Ripi isi face debutul in Diviziei A, acesta fiind si primul sezon cand campionatul se va disputa in sistem divizionar. Dupa ce castiga Seria I a Diviziei A, galben-rosii va juca finala campionatului cu Universitatea Cluj, castigatoarea Seriei II, si pe care o va invinge cu scorul total de 5-3, astfel devenind campiona a Romaniei.
Ripi in 1934 |
In sezonul 1936-1937, se claseaza la finalul campionatului pe locul 3 la 5 puncte de campioana Venus Bucuresti, iar in cupa pierde finala in fata Rapidului cu scorul de 5-1. Sezonul urmator, Divizia A se disputa din nou in doua serii, iar castigatoarele celor doua serii vor juca finala cu tur si retur. Castigatoarele erau Ripensia si Rapid, iar castigatorii dublei manse au fost timisorenii dupa ce i-au batut pe ceferisti cu 2-0 in ambele meciuri. In cupa situatia nu a fost asa roz, ei fiind eliminati inca din saisprezecimi de catre Juventus Bucuresti cu scorul de 5-1. Spre sfarsitul luni iulie este invitata sa participe in calitate de campioana a Romaniei la Cupa Mitropa. Initial avuse ca adversar pe puternica echipa maghiara Ujpesti FC, asta pentru ca atunci cand se anuntase meciurile care urmau sa se joace, nu se stia campioana noastra, Romania avand in aceasta editie doua reprezentante. Asa ca, dupa ce castiga campionatul, isi afla si adversarul pe care il va intalnii pe 29 iunie la Bucuresti. Spun la Bucuresti deoarece stadionul timisorenilor nu era adegvat sa tina un asemenea meci, iar FRFA propune ca meciul sa se dispute pe Arena Venus. Adversarii in cele din urma s-a decis a fi FC Milan, nimeni alta decat AC Milan de astazi, si in fata careia, reuseste in primul meci sa o invinga cu 3-0, urmand ca o saptamana mai tarziu sa faca deplasarea in Italia. La italieni acasa pierde cu 3-1, dar gratie golului inscris in deplasare se califica mai departe in sferturile de finala ale competitiei unde o vor intalni pe Ferncvarosi TC cu care vor pierde ambele manse, 4-5 respectiv 1-4. Aceasta fiind si singura participare a Ripensiei intr-o cupa europeana.
Ripensia-FC Milan in optimile Cupei Mitropa. Inaintea meciului sustinul pe Arena Venus. |
Sezonul urmator, se claseaza la finalul campionatului pe locul 6, tot la 9 puncte de campioana, iar in cupa continua acelas, deja obicei, eliminare inca din saisprezecimi, "vinovatul", Dragos Voda Cernauti, scorul 4-3. Urmeaza sezonul 1940-1941, pe care il termina ceva mai bine fata de cel precedent, clasandu-se pe 3 dupa Unirea Tricolor si Rapid, iar in cupa pierde cu 3-2 in fata Crisanei CFR Arad si este eliminata, din nou in primul meci. In 1941, in urma unui meci intre Ripensia '31 si Ripensia '41, s-a cantat si imnul echipei pentru prima data:
Imnul Ripensiei
Cu mers vioi si sufletul curat,
Cu trupul sanatos de sport si soare,
Avant de tinerete-ncununat
Cu a neamului vigoare...
In noi traieste, vie, gloria,
Si-a tarii faima-n larguri de hotare,
Pastram un gand si-un vis: Victoria
Si-n vremuri viitoare!
Ripensia, elan de neanfrant,
Cu duhul patriei si cu mandria,
Ripensia,strabunule cuvant,
Din lumilor un nume, Romania!
Versuri: Grigore Bugarin. Compozitor: George Pavel.
Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, din cauza unor probleme financiare si a comunistilor, Ripensia va juca doar in diviziile inferioara. Sezonul 1946-1947, o gaseste pe Ripi in Seria V a Divizia C, unde la final se califica in Divizia B, iar aici, in sezonul urmator termina pe locul 8 al Seriei III. Dupa asta datorita faptului ca echipa nu mai avea sustinere, Ripi dispare fuzionand cu "tranvaistii" de la Electrica Timisoara, echipa care la randul ei se va desfiinta si ea prin 1999.
Mai trebuie spus ca pe timpul razboiului ripensisti au participat in Seria I a Cupei Eroilor, competitie neoficiala care avea menirea sa inlocuiasca divizia secunda intre anii 1942 si 1944.
Cupa Eroilor.
Serie I | Pd | W | D | L | F : A | Pts |
1. | UD Resiţa | 14 | 11 | 1 | 2 | 57:18 | 23 |
2. | CFR Timişoara | 14 | 6 | 3 | 5 | 35:24 | 15 |
3. | Vulturii Textila Lugoj | 14 | 7 | 1 | 6 | 33:26 | 15 |
4. | Ripensia Timişoara | 14 | 5 | 3 | 6 | 39:31 | 13 |
5. | Crişana CFR Arad | 14 | 6 | 1 | 7 | 31:50 | 13 |
6. | SSM Resiţa | 14 | 6 | 1 | 7 | 25:31 | 13 |
7. | Gloria Arad | 14 | 5 | 1 | 8 | 18:43 | 11 |
8. | Mica Brad | 14 | 4 | 1 | 9 | 19:34 | 9 |
In Cupa Romaniei a mai aparut de doua ori, in 1943, unde a fost eliminata in prelungiri de catre UDM Resita cu 2-3, tot in saisprezecimi, si in sezonul 1947-1948, acesta fiind si ultima s-a aparitie in aceasta competitie, unde la fel ca mai inainte a fost eliminata din primul meci, dar de ITA Arad (UTA).
Stefan Dobay |
Din cate stiu eu in primii ani antrenorul echipei a fost nimeni altul decat celebrul Eugen Konrad, cunoscut si ca Jeno Konrad cel care a antrenat-o si pe Chinezul, iar cu el pe banca Ripi a castigat primul titlu de campioana. Printre jucatori remarcabili care au activat aici se numara: Mihai Tanzer, Dumitru Pavlovici, Nicolae Simantoc, Rudolf Burger, Rudy Wetzer, Gheorghe "Ghita" Ciolac, Balasz Hoksary, Alexandru Schwartz, Gratian Sepi, Eugen Lakatos, Ladislau Raffinsky si multi alti. Poate cel mai mare fotbalist care ajucat aici este Stefan Dobay, cel care cu puternicul sau sut a rupt plasa portii adverse, intr-un meci cu Juventus Bucuresti. El era marea vedeta a timpului sau! In tricoul galben-rosilor, a castigat de patru ori campionatul Romaniei, doua cupe si de patru ori a fost declarat golgheterul campionatului. Dupa ce sa retras din activitatea de jucator, sa apucat de antrenorat, antrenand echipe ca: Gaz Metan Medias, CS Targu Mures, Dinamo Bucuresti, CFR Cluj, UTA si Steaua Bucuresti cu care are singurele performante ca antrenor, castigand cupa in 1955 si campionatul in 1956.
Citeam candva (cred ca prin 2006 sau 2007) ca un anume domn, cred ca il chema Sorin Badea, incerca sa caute actiunile clubului Ripensia si sa o reanfiinteze. Un lucru minunat zic eu! Ar fi frumos sa vezi din nou "la viata" echipe ca Ripensia, Venus, Chinezul, CAO sau Olympia. Acum poate exagerez putin dar cui nu i-ar place sa vada niste meciuri gen Steaua-Ripensia, Rapid-Venus, Dinamo-Chinezul, sau o CFR-CAO, chiar daca aceste echipe nu ar mai fii fost ce erau odata, numele si traditia lor spune totul. Cum spuneam, poate exagerez dar asta ar un vis frumos pentru mine, si cred ca fiecare are dreptul sa viseze, nu?. Chiar vorbeam cu cineva la un moment dat atunci cand Poli Timisoara pierduse palmaresul, ca daca nu era sa o rezolve cu Zambon, ar fi fost fain sa dea ceva bani Marian Iancu si sa caute actiunile clubului Chinezul, sa le cumpere si sa o reinfiinteze. Asa se recapata cu acele, "interzise", culori alb-violet si ca bonus un palmares super. Asta fiind doar o parere de-a mea! In fine! Eu inchei aici povestea, am vrut doar sa mai aduc aminte de marile forte ce dominau campionatul Romaniei in perioada interbelica. Pe langa acestea trei de mai inainte, a mai eixstat si alte cluburi care erau considerate foarte puternice, poate nu la fel de tari ca cele trei, dar puternice si ele. Acestea erau: Rapid, Juventus, CAO, Unirea Tricolor s.a.
Emblema Prahovei Ploiesti, fosta United!