vineri, 31 decembrie 2010

F.C. Start vs Flakelf. Meciul Mortii

            Salutare! Asa cum apare in titlu, si dupa cum am spus si in ultimul articol, astazi voi scrie despre celebrul meci cunoscut in lume ca Meciul Mortii ( Death Match ). Povestea noastra incepe pe 22 iunie 1941, cand Germania declanseaza Operatiunea Barbarossa, si invadeaza URSS-ul. La scurt timp dupa asta, pe 19 septembrie mai exact, Kievul, unul dintre cele mai importante orase a Uniunii Sovietice, si locul de bastina a cunoscutei echipe Dinamo, cade in mainile nazistilor. Dinamo Kiev, este una dintre cele mai de succes echipe de fotbal, atat din URSS cat si din Ucraina, detinand recordul de trofee in ambele tari ( 25 respectiv 26 ).
Nicolai Trusevich
Odata cu declasarea ostilitatilor pe frontul de rasarit, campionatul  national de fotbal al URSS-ului, nu mai apuca sa fie dus pana la capat si se suspenda. Moment in care, cativa jucatori de la Dinamo Kiev se vor inrola in in Armata Sovietica, si vor merge sa lupte pe front, iar ceilalti jucatori ramasi vor participa impreuna cu restul populatiei la apararea  orasului Kiev atunci cand germanii vor fi "ante Portas". Dupa capitularea orasului, multi dintre ei ajung prizoneri de razboi, iar majoritatea sunt inchisi in Lagarul de la Darnita. La scurt timp dupa asta, prizionerii considerati inofensivi sunt lasati liberi in Kievul ocupat, iar ceilalti, daca nu erau executati, erau trimisi fie in lagare de exterminate fie la munca in Germania. Printre cei lasati liberi se afla si Nicolai Trusevich, fost portar la Dinamo Kiev, si unul dintre membrii fondatori a echipei FC Start.
          Bun! Acum hai sa vedem cum sa format mai inainte mentionata FC Start. Totul incepe atunci cand Iosif (Jozef ) Kordik, un mare fan al echipei Dinamo, se intalneste cu proaspat eliberatul, Nicolai Trusevich. Kordik, era un ceh moravian cu origini gremane, cea ce il facea, cum spun nazistii, un Folksdeutsche, lucru ce ii aduce functia de director al Brutariei Nr 3 din oras. Ii ofera lui Trusevich, care intre timp traia pe strazi, un post de maturator in brutarie, si ii propune in acelasi timp infiintarea unei echipe de fotbal, cu fosti membrii ai echipei Dinamo. Astfel in primavara lui 1942, Kolia Trusevich incepe cautarile fostilor colegi. Primul pe care-l gaseste este extrema Makar Goncharenko, care era ascuns in casa fostei sale soacre, si impreuna cu acesta ii gasesc pe: Tiutchev, Kuzmenko, Komarov, Putistin, Klimenko, Sviridovski (Тютчев, Кузьменко, Комаров, Путистин, Клименко, Свиридовский..), si pe inca 3 fosti jucatori ai lui Lokomotiv Kiev, ( Balakin, Sukharev si Melnik ).
A team photo of FC Start.
FC Start
 Noua echipa infiintata va avea echipamentul de joc compus din tricouri si jambiere rosii, iar sorturile albe, ceva asemanator cu echipamentul nationalei URSS-ului. Dar asta nu inseamna ca si-au ales special culorile, ci pur si simplu altceva nu aveau. Doar aceste echipamente au fost gasite printre daramaturi, de catre Trusevich si Pustin.
            Echipa va lua numele de FC Start, ca un semn de nou inceput, intra in campionatul local de fotbal, si sustine primul meci  pe 7 iunie 1942, in compania concitadinei Rukh ( Rukh in traducere = "Miscarea" ), echipa care apartinea lui Georgi Shevtsov, un fost fotbalist si un apropiat al nazistilor. Deznodamatul meciului a fost un 7-2 pentru FC Start. Aceste doua echipe s-au mai intalnit o data pe 16 august, iar de data aceasta scorul a fost si mai usturator, un 8-0 pentru echipa Brutariei. Un alt meci castigat la scor mare, il are si in fata echipei Sport ( o alta echipa ucraineana ), meci terminat 8-2 pentru FC Start. Dar in afara acestor meciuri cu echipe locale, FC Start, a mai sustinut si o serie de meciuri internationale:
21.06 FC Start 6-2 Garnizoana maghiara (dupa unii meciul s-a terminat 7-1).
Stadionul Zenit. Azi se numeste Start
28.06 FC Start 7-1 echipa unei unitati germane de altirelie.
05.07 FC Start 11-0 Garnizoana romana.
12.07 FC Start 9-1 o echipa de muncitori ai cailor ferate (echipa germana).
17.07 FC Start 6-0 PSG ( in alte publicatii e trecut RSG ), o alta echipa germana.
19.07 FC Start 5-1 MSC WAL (o echipa maghiara).
21.07 FC Start 3-2 MSC WAL. O confuzie, probabil intre MSC WAL si GK Szero. E posibil sa fie unul si acelasi meci, ambele din aceeasi tara , acelasi scor dar nume si date diferite de joc. Aici si aici meciurile sunt date putin diferit...
26.07 FC Start 3-2 GK Szero ( echipa maghiara)
06.08 FC Start 5-1 Flakelf (echipa  germana).
          In toate meciurile jucate, FC Start nu cunoaste infrangerea, iar acest lucru ii fac pe nazisti sa nu o priveasca cu ochi buni. De teama  ca victoriile echipei sa nu influenteze in vreun fel populatia ucraineana, si sa slabeasca moralul trupelor Germane, li se propune "brutarilor" o rejucare cu Flakelf, lucru pe care ucrainenii il accepta. Nazistii puteau scapa rapid de problema lor, pur si simplu printr-o executie rapida, dar prin metoda asta riscau sa faca din ei niste eroi martiri, ceea ce putea intoarce totul impotriva lor.
Afisul in care se anunta
rejucarea
Asa ca , pe 9 august 1942, e progamat un meci intre cele doua echipe, meci care va avea loc pe Stadionul Zenit (locul unde FC Start se antrena). Dar de data asta meciul are o alta importanta, nu mai era un simplu meci. Orasul era impanzit de afise, iar stadionul avea o paza foarte stricta. Germanii doreau ca FC Start sa piarda meciul in fata a mii de ucraineni. Pentru asta nazistii au trecut si la ultimatuuri, amenintand jucatorii ucrainieni ca daca vor castiga acest meci, si urmatoarele din campionat vor fi ucisi. In ziua meciului "brutarii" au fost vizitati la vestiare de catre arbitrul meciului, un ofiter SS, care ii roaga sa respecte regulile si sa isi salute oponentii cu "salutul nazist". Dupa plecarea "arbitrului", in vestiarul echipei s-a lasat nelinistea. Toti erau constienti de consecintele grave care implicau acest meci, iar unii de teama au sugerat o evadare in masa, altii sa piarda meciul. Se mai spune ca imediat dupa asta, soseste in vestiar si o delegatie romana, aducand cu ei un cos cu fructe si urari de noroc. Intr-un final se hotaresc sa intre in teren sa joace,  si sa o faca pe bune. Dupa cum era de asteptat, jucatorii ucrainieni refuza sa dea "salutul" soldatilor si oficialilor nazisti, ba dimpotriva, isi duc mana la inima si striga toti FizcultHura (un slogan sportiv sovietic), moment in care aproape tot stadionul se ia dupa echipa si striga acelas slogan. Partida incepe, si incepe dur, cu multe duritati din partea germanilor si cu un arbitru "orb" la faulturile grosolane pe care jucatorii Luftwaffe le faceau. Spun "jucatori Luftwaffe" pentru ca  Flakelf reprezenta aviatia germana. La un moment dat un jucator german il loveste pe portarul Trusevich in cap, lasandu-l inconstient, si il impinge cu tot cu minge in poarta, astfel Flakelf  inscrie primul gol. "Aviatorii" incep sa joace din ce in ce mai urat, cu tineri de tricou, deposedari din spate, si de cele mai multe ori intrand la om si nu la minge, iar arbitrul ca la inceput, ignora tot. Si cu toate acestea, FC Start reuseste pana la pauza sa inscrie de 3 ori, facand 3-1 pentru ei.
          In pauza, echipa a mai avut parte de vizitatori. Primul fiind chiar Shvetsov, care sugera jucatorilor sa arunce meciul, iar la scurt timp a fost urmat de catre un ofiter SS, care la fel ca Shvetsov propunea pierderea meciului si sa se gandeasca la consecintele castigari acestui meci. A doua repriza incepe si ambele echipe inscriu cate doua goluri fiecare, ducand scorul la 5-3 pentu FC Start. Dar lucrurile nu s-au oprit aici! Cand meciul se apropia de sfarsit si deja ucrainieni nu mai puteau pierde meciul, fundasul Klimenko, i-a mingea, bate toata defensiva germana, umileste portarul, si  in loc sa lase mingea sa treca le linia porti, se intoarce si o trimite spre cercul de la centrul terenului. Moment in care ofiterul SS care a fost desemnat arbitru, a fluierat  finalul meciului inaintea timpului regulamentar.
            La cateva zile dupa meciul cu Rukh de pe 16 august, jucatorii echipei FC Start sunt arestati de catre Gestapo, sub pretextul ca ar fii membri ai NKVD-ului. Unul dintre ei moare sub tortura, iar 8 sunt trimisi in Lagarul de la Syrets, lagar aflat la Bobi Yar, undeva langa Kiev. In perioada asta mai mor impuscati inca 3 jucatori, printre care si Nicolai Trusevich capitanul echipei. Se zica ca in momentul executiei Trusevich, sa ridicat in picioare si a spus: "Sportul rosu nu va muri niciodata".
           Aceasta intamplare e preluata de catre sovietici si folosita ca propaganda anti nazista. Practic  denumirea de "Meciul Mortii" e dat de catre sovietici. Au mai trecut putin si la "romantarea" povesti, raspandind zvonul ca nazistii din dorinta de a arate suprematia rasei ariene, obliga jucatorii lui Dinamo sa joace cu o echipa militara germana, dar cu conditia sa piarda, ca de nu vor fi ucisi. Jucatorii ignorand amenintarile, castiga meciul si suporta consecintele. Imediat dupa meci sunt arestati si executati prin impuscare. Dar de fapt, in realitate doar 4 jucatori au murit, iar ultimul meci nu a fost cu Flakelf ci cu Rukh, cel disputat pe 16 august si castigat de FC Start cu 8-0. Adevarul e ca despre acest Meci al Mortii exista multe variante. Unii cred ca aceast episod e doar un mit, alti cred mai mult decat este adevarat, dar un lucru este sigur, ca aceasta poveste nu are un happy ending, doar un final tragic. Ce-i drept, nici sovieticii nu s-au lasat mai prejos! Putin stiu ca ceva mai tarziu, cand Armata Sovietica ajunge la Nurnberg, Stalin ordona executia prin spanzurare a unui oficial si a unor jucatori  de la 1. FC Nurnberg, plus demolarea tuturor cladirilor ce apartineau clubului.
Trei dintre supravetuitori
            Despre acest meci sau scris o gramada de carti si articole, s-au facut chiar si filme. Dintre ele, cel mai cunoscut e Escape to Victory, pe care marturisesc ca l-am vazut si il recomand sa il vedeti intr-o dupa-amiaza. E chiar interesant! Iar in distributie se afla actori ca Michael Caine, Bobby Moore, Max von Sydow sau Sylvester Stallone, pana si cunoscutul fotbalist Pele joaca un rol in film.
        Acestea fiind zise, inchei si eu ce am de spus. Mai ramane se va anunt ca pe data viitoare voi scrie despre Cupa Mitropa, si evolutia echipelor romanesti  in aceasta competitie. Numai bine pana data viitoare!


Monumentul dedicat celor de la FC Start.
Se afla in fata stadionului Start.